Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

MEUBELS   en   ONTWERPERS

Op de Nederlandse pagina Design vindt u stoelen, kasten, tafels, lampen, .... en ontwerpers.
Voor andere voorwerpen kunt u een kijkje nemen op de Engelse pagina.

Uw foto's met de naam van de ontwerper zijn welkom! cedars@live.nl

meubels

Armchair, stained wood and glass, 1904, Charles Rennie Mackintosh

Cabinet by Louis Majorelle, inlaid with different kinds of wood

 

Large Hexagon table with Caryatids,
1983, Diego Giacometti

 

 

1

2

3

4

Stiftung Insel Hombroich


http://www.inselhombroich.de

5

6

Een verzamelaar uit Düsseldorf kocht een vervallen park in Engelse landschapsstijl in Neuss Holzheim om zijn collectie oude en moderne kunst in onder te brengen. De weilanden ernaast, in de uiterwaarden van het riviertje de Erft, liet hij door de landschapsarchitect Bernhard Korte weer terugbrengen in de wilde staat. Bevriende kunstenaars liet hij gebouwen ontwerpen. Er bevinden zich nu elf 'sculptuurgebouwen' in het park.
Andere kunstenaars krijgen gelegenheid op zijn terrein te werken in ateliers, o.a. Anatol, waarvan hier twee zetels van boomstammen te zien zijn. De meubels op de foto's 1 t/m 10 bevinden zich in de paviljoens.


 

7

8

9

10

 

LAMPEN


Franse tafellamp, brons verzilverd, Art Deco


Franse hanglamp, brons verzilverd, Art Deco

STOELEN


stoel 1930
 


stoel, Frits Spanjaard, 1932


bureaustoel, noten, 1930

 


stoel mahoniehout, 1928

TAFELS


uitschuiftafel mahonie, 1928


salontafel, blad notenfineer, 1930

KASTEN


theemeubel, Paul Bromberg, Haagse School

                                                         

 

 

ANDERE VOORWERPEN?  KLIK HIER.

********************************************************************************* TOP ****************************************************************************************

Boekdesign

Internationale lof voor Nederlandse Best Verzorgde Boeken

Bij de internationale boekjurering Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig heeft de Nederlandse uitgave Vinex Atlas een gouden medaille gewonnen. Ook voor twee andere Nederlandse Best Verzorgde Boeken was er lof. Het fotoboek Baghdad Calling van Geert van Kesteren werd met een zilveren medaille onderscheiden. Voor het jaarverslag over 2007 van de Mondriaan Stichting was er een eervolle vermelding.

Op verzoek van onze Duitse collega Stiftung Buchkunst beoordeelde een zevenkoppige internationale jury in Leipzig het uiterlijk van 700 boeken uit 36 landen. De Nederlandse inzending bestond uit de Best Verzorgde Boeken van 2008. Naast de hoofdprijs, de Gouden Letter, kende de jury één gouden, twee zilveren en vijf bronzen medailles toe. Ook waren er vijf eervolle vermeldingen. De prijzen worden op vrijdag 13 maart uitgereikt op de Leipziger Buchmesse.

Auteurs van de Vinex Atlas zijn Jelte Boeijenga en Jeroen Mensink. Het boek werd ontworpen door Studio Joost Grootens en uitgebracht door Uitgeverij 010 te Rotterdam.

Geert van Kesterens boek Baghdad Calling bevat reportages uit Turkije, Syrië, Jordanië en Irak. Het werd ontworpen door Mevis & Van Deursen en uitgegeven door episode publishers te Rotterdam.

Het jaarverslag van de Mondriaan Stichting verscheen in een ontwerp van Ingeborg Scheffers.

Hoewel de jury’s in Leipzig jaarlijks wisselen, lijken zij standvastig in hun voorkeuren. De Amsterdamse ontwerper Joost Grootens haalde met de Vinex Atlas zijn derde Leipziger onderscheiding in vier jaar. En de eervolle vermelding voor de Mondriaan Stichting was de derde in vijf juryjaren.

De Nederlandse Best Verzorgde Boeken – 33 in getal – werden uit 447 inzendingen gekozen door een vijfkoppige vakjury. Deze bestond uit de ontwerpers Volken Beck en Vanessa van Dam, uitgever Nina Post, drukker Fokko Tamminga en Julius Vermeulen, adviseur Kunst & Vormgeving van Koninklijke TNT Post.

In de loop van het jaar zullen de Best Verzorgde Boeken op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland geëxposeerd worden. De openingsexpositie wordt deze zomer door het Stedelijk Museum Amsterdam en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam gerealiseerd in de locatie van laatstgenoemde.

http://www.bestverzorgdeboeken.nl/

********************************************************************************* TOP ****************************************************************************************

ontwerpers

ONTWERPERS

Aulenti, Gae

Gae Aulenti,
Palazzo dello Stella 1927, Italiaans architecte en ontwerpster.
Ze ontwierp stoelen, lampen en theaterdecors.
Ze maakte in 1985 de intichting van de moderne kunst in het Centre Pompidou in Parijs. De totale inrichting van het Musée d'Orsay in Parijs is ook van haar hand.

Poul Henningsen

PH-lamp, 1925

Poul Henningsen (1894-1967)
was een Deens architect en ontwerper. Hij is vooral bekend vanwege zijn verlichting.  Al sinds zijn achttiende, tijdens zijn opleiding tot architect (die hij niet voltooide), was Henningsen aan het experimenteren met licht. Elektrisch licht was in zijn tijd nog bijzonder. Henningsen probeerde elektrische lampen te ontwerpen, die zacht licht uitstraalden. Daarom stak hij veel energie in het onderzoek van reflectie. Zijn fameuze lampenserie heet kortweg PH.
Henningsen had  uiteenlopende interesses. Zo  schreef hij ook liedjes voor revuevoorstellingen, was zijn leven lang bezeten van vliegers, deed tal van uitvindingen, ontwierp een vleugel, meubilair, een theater en brug voor Tivoli in Kopenhagen.
Alsof dat nog niet genoeg was, schreef hij ook nog: Boeken, gedichten, kritieken en linksgeoriënteerde artikelen.

 

   

 

Back to design  English