Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

Serie  De draak en de jak

twee LEZINGEN

 

Serie De draak en de jak 

De eerste lezing van deze serie geeft u een beeld van China, tijdens de tweede lezing reizen we naar Tibet.

1. China, het land van de draak (De Chinese draak is een teken van geluk.)
Over China kunnen duizenden verhalen verteld worden en je kunt er duizenden reizen maken.
Wij hebben China inmiddels vier keer bezocht. Voldoende om u prachtige beelden te laten zien van dit bijzondere land. We proberen u, mede door beeld en muziek, een indruk te geven van zowel de geschiedenis van China als van het China anno 2009/2012.

China staat al enige tijd in de belangstelling vanwege de economische vooruitgang. Maar China is natuurlijk meer. Veel meer.
We starten in Beijing. Hierin komt het oude China aan bod, met een bezoek aan de Verboden Stad, de Tempel van de Hemel en het Zomerpaleis.
De Chinezen bouwden ooit de beroemde Chinese Muur, die we vlakbij Beijing hebben beklommen.

China is een buitengewoon uitgestrekt land, met een grote diversiteit. Niet alleen in landschap en klimaat, ook in de levenswijze van de bewoners. Naast Han-Chinezen leven er veel minderheden.
We maken dan ook niet alleen kennis met Beijing, maar maken in deze lezing een keuze uit andere boeiende streken en steden.

Zoals bijv. Xi’an. Xi’an was eens de bloeiende hoofdstad van het rijk. Hier begon ooit de Zijderoute. Nu is het een moderne stad. Maar je kunt ook heerlijk ronddwalen in de Moslimwijk, een wirwar van smalle straatjes met winkeltjes en restaurantjes rondom de Grote Moskee.
We laten u uiteraard genieten van het wereldberoemde Terracottaleger. In 1974 deed men deze archeologische ontdekking. In de in totaal vier kuilen bevinden zich ongeveer zevenduizend manshoge terracottasoldaten.

China is een land van grote tegenstellingen. Zo worden de media en de kunstwereld nog steeds in de gaten gehouden. Maar toch bloeit de kunst en telt China het hoogste aantal internetgebruikers ter wereld.
En ondanks het systeem zegt ongeveer een derde van de bevolking gelovig te zijn...
U hoort over orakelbeenderen, geluksgetallen en over de noodzaak van muren.

China, duizenden verhalen...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


2. De Jak; het Verloren Tibet (Wilde jaks werden in Tibet zeldzaam, toen de Chinezen van het gebied een autonome regio maakten en Tibet zijn onafhankelijkheid verloor.)

'De Jak' is een lezing, waarin u meer van de geschiedenis van Tibet te weten komt. De verhouding China-Tibet wordt hierdoor waarschijnlijk duidelijker. Langzaam maar zeker probeerden buitenlanders de grenzen van Tibet te passeren. Dit was een moeizame onderneming. Moeilijk begaanbare paden, bovendien een hooggelegen land; tussen de 3 en 5 km. Wat waren het voor mensen die toch een poging ondernamen en waarom wilden ze zo graag naar Lhasa?
Pas sinds de jaren 80 van de vorige eeuw werd het voor buitenlandse toeristen (in soms beperkte mate) mogelijk om Tibet te bezoeken.
Hoe zag het er ongeveer 100 jaar geleden uit in Tibet? Hoe ging bijvoorbeeld de rechtspraak in z'n werk? Hoe komt het, dat er op verschillende plaatsen op hetzelfde moment werd gezaaid of geoogst? Toeval? Weersomstandigheden?
Naast het stilstaan bij deze historische wetenswaardigheden, nemen we u tijdens deze lezing uiteraard ook verder mee op onze eigen reis door Tibet van 2006. Wat een bijzonder land! We laten u kennismaken met de Tibetaanse bevolking, zowel met de stedelingen als met de nomaden. We laten u mee genieten van de kleuren en van de vriendelijkheid van de Tibetaanse bevolking, we bezoeken diverse kloosters. Waar we in contact komen met de vreedzame monniken. Het land van de Dalai Lama was ook voor ons een magische bestemming.
Naast het delen van onze ervaringen proberen we u een indruk te geven van de veranderingen, die er ook in Tibet plaatsvinden. Zeker ook de afgelopen jaren. Soms tegen wil en dank. Zelfs sinds 2006 is er veel veranderd...
Boeiende verhalen, prachtig natuurschoon, fraaie beelden en indrukwekkende Tibetaanse muziek zijn ingrediënten die in deze lezing niet zullen ontbreken.


Deze 'reeks' bestaat uit twee lezingen, die elk twee uur duren, met inbegrip van een pauze van circa 15 minuten.
Prijs: € 200,00

De lezingen in deze serie zijn ook apart te boeken, prijs zie educatie

Liever een andere Chinalezing? Zie bijv.:
http://www.cedargallery.nl/nleducatie_zuidwest_china.htm
 

Informatie en boekingen via: 
cedars.educatie@live.nl 
 

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER


Tibet naar school

De (onafhankelijke) stichting Tibet naar School heeft zich tot doel gesteld het onderwijs en de leefomstandigheden van Tibetaanse kinderen in Tibet te verbeteren. Alles wat de stichting onderneemt komt voort uit de wensen en behoeften van de Tibetanen zelf!
Wij dragen Tibet een warm hart toe en hebben veel waardering voor bovengenoemde stichting.  Van deze lezing dragen we 10% af aan
Tibet naar School.

 

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur