Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

Lezingen

Aanbod korte lezingen

LEZINGEN


Wilt u uw publiek een leerzame, inspirerende en vooral leuke lezing bieden?
Met daarbij prachtige foto's en muziekfragmenten?
In overleg is er veel mogelijk.

Informeren kan via
cedars.educatie@live.nl

Tarieven
 

Aly Wagenvoorde verzorgt naast lange ook kortere lezingen.

Het actuele aanbod treft u hieronder aan.

 


1.Zuid-China

Hongkong is onder het Brits bestuur uitgegroeid tot een bruisende, culturele en rijke stad, waar veel immigranten zich gevestigd hebben. Er wordt nog steeds veel Engels gesproken en men staat er on-Chinees netjes in de rij. Hongkong is een bijzonder opstapje naar het 'echte' China in het zuiden.
In de provincies die we bezoeken ziet u prachtige terrasvormige rijstvelden, met sneeuw bedekte bergtoppen, spectaculaire rivierkloven en weelderig groene regenwouden.
We fietsen door het karstgebergte, rusten uit op een bankje op de wind- en regenbrug en lopen over smalle paden met een kolkende rivier diep beneden in de kloof. We reizen langs dorpjes waar mensen met buffels de velden bewerken en maken een praatje met de plaatselijke bevolking, voor zover zij het Engels machtig zijn. Wat merken zij van de economische ontwikkeling van China? Is de ergste armoede ook hier voorbij? Kunnen zowel de jongens als de meisjes in het zuiden naar school?
 


2. Shinto - de weg van de kami

Eind 20ste, begin 21ste eeuw is religie opnieuw een kracht in de samenleving geworden om rekening mee te houden. We zijn getuige van een wijdverbreide opleving, die voor velen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ondenkbaar zou zijn geweest. In die tijd dachten velen, dat religie niet meer ‘van deze tijd’ was, voor beschaafde, rationele mensen.
Inmiddels weten we, hoe onjuist deze gedachtegang was. Het fundamentalisme is bijvoorbeeld een ernstig gevaar voor de wereldvrede gebleken. Het belang van religie uit zich echter ook in andere, meer positieve vormen.
 
Shinto is in het Westen nauwelijks bekend. Reden, waarom we een lezing hebben samengesteld, die vrijwel geheel is gewijd aan Shinto.
Shinto of het Shintoďsme, is de eigen vorm van spiritualiteit van Japan en het Japanse volk. Het vormt de verbinding tussen de moderne tijd en het vroege Japan. Overal tref je Shinto heiligdommen aan. Zowel op het platteland als in de grote stad. De – meestal – oranjepoorten scheiden de wereld van alledag van de heilige ruimte. Shinto is het oudste geloof, maar in hoeverre maakt het deel uit van het leven in de 21ste eeuw?

Na deze lezing van ca. 70 minuten heeft u niet alleen een beeld van het ontstaan van Shinto, maar weet u ook in hoeverre het een geloof is zoals wij dat in Nederland kennen. U weet welke plaats het nu in de Japanse samenleving inneemt en heeft kennis gemaakt met vele gebruiken en rituelen. De beelden van shintopriesters en tempelmeisjes, van heiligdommen en tori, evenals de afbeeldingen uit de kunst zullen zorgen voor een onvergetelijke avond (of ochtend/middag).

 


3. Pelgrimstocht in Japan

Van oorsprong is een pelgrimstocht een tocht naar een plaats met een speciale godsdienstige betekenis. Tegenwoordig hebben pelgrimstochten aantrekkingskracht op wandelaars die op zoek zijn naar rust en bezinning.

Een pelgrim gaat op reis. In ons geval naar Japan, en wel naar het eiland Shikoku. Waar we gedurende vier weken het eerste deel van de beroemde tocht aflegden. De totale route loopt rondom het eiland en gaat langs 88 tempels en talrijke andere bijzondere plekken. De lengte is meer dan 1200 km.

Het eerste deel van deze lezing bestaat uit een korte introductie van Japan en de naam Kukai. De naam Kobo Daishi (of Kukai) is op deze tocht van belang. Hij is een van de bekendste monniken uit de Japanse geschiedenis en veel van de 88 tempels die zich op deze pelgrimsroute bevinden, worden aan hem toegeschreven..

Lopen, ver van huis en aard, had een grote aantrekkingskracht op ons. In 2013 besloten we dan ook om naar Shikoku te vertrekken. Dromen over een pelgrimstocht is iets anders dan een tocht lopen. Wie weken achtereen loopt, verandert. Je moet immers bereid zijn om je gewone leven achter te laten. En je over te geven aan wat je tegenkomt op je pad. Plannen worden soms doorkruist, en je krijgt moeilijkheden te verstouwen. Dit aspect komt in de rest van de lezing uitvoerig aan de orde.

 


4. De Transsiberische spoorlijn

We nemen u in deze lezing mee op onze reis per trein vanuitMoskou, door Siberië en Mongolië, om na 8000 km de metropool Beijing te bereiken. Een reis van 28 dagen. 8000 km per trein!
Misschien begrijpt u na afloop iets van onze fascinatie voor o.a. het grote Russische rijk en de rijke geschiedenis ervan. 

Meer info via:

http://www.cedargallery.nl/nleducatie_transsib.htm
 


5. De Zijderoute

Deze lezing voert u in de voetsporen van Marco Polo door Oezbekistan, Kirgizië en China.
We bezoeken o.a. Khiva, Buchara en Samarkand, steden met een magische klank, waar schitterende minaretten, moskeeën en madrassa's, en sprookjesachtige bazaars het straatbeeld bepalen.
We genieten van het prachtige Kirgizië, waar de handelskaravanen vroeger overnachtten.
En.....

Meer info via:

http://www.cedargallery.nl/nleducatie_zijderoute.htm

 


6. Sint Petersburg; schatkamer van kunst en cultuur      

In het jaar 1703 zocht Peter de Grote een geschikte plek voor de bouw van een fort tegen de Zweden. Hij vond deze in de drassige delta van de rivier de Neva. Een bijzonder ongeschikte plek om te gaan bouwen, maar Peter zette door. Met buitensporig hard werken slaagden de circa twintigduizend arbeidskrachten erin de Petrus- en Paulusvesting te bouwen.
Zó is het begonnen.
Sint-Petersburg groeide in hoog tempo uit tot een legendarische stad. Een stad, gebouwd als een kunstwerk.

Meer info via:

http://www.cedargallery.nl/nleducatie_stpetersburg_kunst_en_cultuur.htm

 


7. Bijzondere Musea in Moskou       

De Tretjakov Galerij herbergt prachtige oud-Russische schilderijen, beroemde iconen uit de 12de eeuw en de eeuwen daarna, zoals de Drievuldigheid, een bekend icoon van Andrei Roeblov. Maar ook romantische kunstwerken, portretten en landschappen uit de 18de t/m de 20ste eeuw. Van schilders die we ook in het Westen kennen, zoals Vroebel en Repin.

Het Novodevicij-klooster is een van de oudste musea en heeft o.a. prachtige iconen. En daarnaast indrukwekkende uit hout gesneden iconostasen, textiel, juwelen enz. De verzameling hier kwam vooral tot stand door bijdragen van de Russische tsaren en vertegenwoordigers van de hoogste kringen van de Russische maatschappij. Wat is het verhaal hierachter?

Meer info via:

http://www.cedargallery.nl/nleducatie_kunst_moskou.htm
 


8. Kunst en Spanning   

Wanneer de maatschappij verandert, verandert de kunst ook. In de tweede helft van de 19de eeuw zorgde de experimenteerdrift van de jonge kunstenaars voor veel commotie in de samenleving. Terwijl de Salon nog vond, dat het belangrijk was om zo natuurgetrouw mogelijk te schilderen, lagen de prioriteiten van de schilders elders.
Dit verschijnsel deed zich niet alleen voor bij de schilderkunst. Begin 20ste eeuw zorgde bijv. de Ballets Russes voor de nodige onrust onder het Franse publiek. En In Rusland zelf werd geprobeerd om de gezapige Russische realisten te laten zien, dat ze hopeloos achterliepen bij hun Westerse collega's. Een achterstand, die overigens spoedig werd ingehaald.
Aan de spanning die telkens weer voelbaar wordt, ligt vaak de eeuwige vraag ten grondslag: 'Is dit kunst?'

Meer info via:

http://www.cedargallery.nl/nleducatie_kunst_en_spanning.htm

 

ld ‘De lokkende Verte’, richten wij ons allereerst op het reizen in Europa in de periode na 1600. Jongem de loop der tij


9. Kunst en Reizen   

In de lezing, getiteld ‘De lokkende Verte’, richten wij ons allereerst op het reizen in Europa in de periode na 1600. Jongemannen uit de betere kringen maakten omstreeks die tijd reizen langs de bekendste steden van Europa. In de loop der tijd werd een 'Grand Tour' beschouwd als een belangrijk element van de opvoeding van deze jongemannen. Eén van de hoogtepunten was een bezoek aan Italië, om de overblijfselen uit de klassieke Romeinse tijd en de werken van grote meesters als Michelangelo en Rafaël te bewonderen.
Ook kunstenaars ondernamen soms een 'Grand Tour', voor een langere of kortere periode. Wat ze onderweg zagen en welke invloed dat op hun kunst had, zal met beelden worden geďllustreerd. 
.........

Meer info via:

http://www.cedargallery.nl/nleducatie_kunst_en_reizen.htm
 


10. Fascinerend Zuid-Afrika      

In november 2015 hebben we een reis langs een aantal hoogtepunten van Zuid-Afrika gemaakt.
We begonnen onze reis in de hoofdstad Pretoria en reisden vervolgens naar het Kruger National Park. Een park, dat bekend staat om z’n grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Ook komen hier de ‘big five’ voor:
De leeuw, de buffel, het luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant.
We bezochten het koninkrijk Swaziland en volgden de tuinroute. Op verschillende plaatsen, zoals
in Stellenbosch, kwamen we plekken tegen die ons herinnerden aan de gezamenlijke geschiedenis van Zuid-Afrika en Holland.
Ook bezochten we het Hillcrest Aids Centre in de regio KwaZulu-Natal, waar de oma’s enthousiast voor ons dansten en kookten. Ondanks het zware leven dat ze leiden.
In bijna vier weken hebben we langs de oost- en zuidkant van dit prachtige land gereisd.

Meer info via:

http://www.cedargallery.nl/nleducatie_zuid_afrika.htm 


Deze korte lezingen duren max. 1,5 uur. (Dit is inclusief een pauze van ca.15 minuten.)

Kosten: € 125,00 + reiskosten, andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: cedars.educatie@live.nl 

 

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur