Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING  HET VERLOREN TIBET


De Jak - Het Verloren Tibet
(Wilde jaks werden in Tibet zeldzaam, toen de Chinezen van het gebied een autonome regio maakten en Tibet zijn onafhankelijkheid verloor.)

De aantrekkingskracht die Tibet en de Tibetaanse cultuur op ons uitoefenen zijn groot. Zowel het bijzondere landschap als het boeddhisme spreken tot de verbeelding.
'De Jak' is een lezing, waarin u meer van de geschiedenis van Tibet te weten komt. De verhouding China-Tibet wordt hierdoor waarschijnlijk duidelijker.

Langzaam maar zeker probeerden buitenlanders de grenzen van Tibet te passeren. Dit was een moeizame onderneming. Moeilijk begaanbare paden, bovendien een hooggelegen land; tussen de 3 en 5 km. Wat waren het voor mensen die toch een poging ondernamen en waarom wilden ze zo graag naar Lhasa?
Pas sinds de jaren 80 van de vorige eeuw werd het voor buitenlandse toeristen (in soms beperkte mate) mogelijk om Tibet te bezoeken.

Hoe zag het er ongeveer 100 jaar geleden uit in Tibet? Hoe ging bijvoorbeeld de rechtspraak in z'n werk? Hoe komt het, dat er op verschillende plaatsen op hetzelfde moment werd gezaaid of geoogst? Toeval? Weersomstandigheden?
Wat gebeurde er in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in Tibet?

Naast het uitgebreid stilstaan bij deze historische wetenswaardigheden, laten we u uiteraard beelden zien van onze eigen reis door Tibet van 2006. En ook reiservaringen zullen niet ontbreken Wat een bijzonder land!
We laten u kennismaken met de Tibetaanse bevolking, zowel met de stedelingen als met de nomaden. We laten u mee genieten van de kleuren en van de vriendelijkheid van de Tibetaanse bevolking, we bezoeken diverse kloosters. Waar we in contact komen met de vreedzame monniken. Het land van de Dalai Lama was ook voor ons een magische bestemming.

Naast het delen van onze ervaringen proberen we u een indruk te geven van de veranderingen, die er ook in Tibet plaatsvinden. Zeker ook in de afgelopen jaren. Soms tegen wil en dank. Zelfs sinds 2006 is er veel veranderd...
Boeiende verhalen, prachtig natuurschoon, fraaie beelden en indrukwekkende Tibetaanse muziek zijn ingrediŽnten die in deze lezing niet zullen ontbreken.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         Ä140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:       
cedars.educatie@live.nl

 

********************************************************************************

Liever een andere Tibetlezing, met meer reiservaringen? Zie bijv.:

Tibet en Nepal

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER


Donatie

De (onafhankelijke) stichting Tibet naar School heeft zich tot doel gesteld het onderwijs en de leefomstandigheden van Tibetaanse kinderen in Tibet te verbeteren. Alles wat de stichting onderneemt komt voort uit de wensen en behoeften van de Tibetanen zelf!
De International Campaign for Tibet richt zich op het toezicht op en de rapportage over de rechten van de mens, het milieu en de sociaal-economische omstandigheden in Tibet. De organisatie komt op voor Tibetaanse religieus en politiek gevangenen.

Wij dragen Tibet een warm hart toe en hebben veel waardering voor bovengenoemde stichting en organisatie.  Van deze lezing dragen we dan ook 10% af aan Tibet naar School  of aan de ICT.
 

cedar gallery, dť site voor kunst en cultuur