Cedar Gallery

 
Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING  IJSLAND, LAND van de VIKINGENJókulsárlón


IJsland, zomer 2019

Dit jaar hebben we drie weken lang rondgereisd door IJsland, een land met gletsjers en geisers. Met vulkanen en watervallen. Met een bevolking waarvoor tradities belangrijk zijn en die een sterke relatie heeft met de natuur.

 Eigenlijk is IJsland niet te vergelijken met enig ander land dat we sinds 2006 hebben bezocht. Overal om je heen ben je je bewust van de machtige en vaak ongerepte natuur. Tijdens onze rondrit van ongeveer 3500 km bezochten we uiteraard niet alleen het  toeristische zuiden. Alhoewel ook dát een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten. Zeker de tocht met een zodiacboot over Jókulsárlón, waar we tussen de ijsbergen doorvoeren en langs de gletsjer.

Maar we reisden bijvoorbeeld ook naar de omgeving van Myvatn, in het noorden, een actief vulkanisch gebied. Naast een aantal kraters hebben we daar ook Leirhnjúkur bezocht. Daar hebben we een (zware) wandeling gemaakt over de grote vlakte die o.a. tijdens de vulkaanuitbarsting van de Krafla in 1984 overspoeld werd met lava.

We reden naar de Westfjorden, waar we eindeloze ritten hebben gemaakt door die ruige fjorden en waar we zelfs een keer een bultrug spotten.
We maakten een wandeling langs de 14 km lange vogelrots Látrabjarg en langs de oostkust van de Westfjorden, waar de stranden bezaaid lagen met drijfhout uit Siberië.
U hoort in deze lezing dan ook over de bijzondere bezienswaardigheden van dit unieke eiland.

Maar daar blijft het niet bij.
Er is ook een ánder IJsland. Het land van de Vikingen en van de IJslandse literatuur, de saga's. Een agrarische samenleving, waar men eenvoudig leefde en sterk op elkaar was aangewezen. Ook al woonden de buren vaak op enkele kilometers afstand. Waar leden van prominente families rechtspraken en de lotgevallen van vogelvrijverklaarden sterk tot de verbeelding spraken.
En een IJsland, waar trollen en alven niet alleen in de verhalen voorkomen, maar voor veel IJslanders ook nog een rol spelen in het dagelijks leven.
Ja, die IJslanders. Het beeld dat we van hen hebben is, dat het trotse, onafhankelijke mensen zijn. Maar er valt veel meer over hen te vertellen. Zo kunnen in een typisch IJslands gezin de vader, moeder, zoon en dochter alle vier een andere achternaam hebben! En ondanks de onvoorspelbare en harde natuur schijnen de meeste IJslanders optimistische mensen te zijn. Hoe kan dat toch?
De verhalen over 'de IJslanders' in deze lezing zullen u waarschijnlijk verbazen en soms een glimlach op uw gezicht toveren.
 

Uiteraard leverde deze reis weer vele prachtige foto's op. U zult zich dan ook geen moment vervelen bij deze boeiende lezing vol natuur en cultuur.
 

IJsland, land van de Vikingen. Van ijs en vuur, van trollen en kerstjongens. Een leerzame, inspirerende en vooral leuke lezing, aangevuld met een mix van prachtig film- en fotomateriaal en IJslandse muziekfragmenten.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:        cedars.educatie@live.nl
 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur