Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING  IJSLAND, LAND VAN IJS EN VUURJókulsárlón


IJsland, zomer 2019

Dit jaar hebben we drie weken lang rondgereisd door IJsland, een land met gletsjers en geisers. Met vulkanen en watervallen. Met een bevolking waarvoor tradities belangrijk zijn en die een sterke relatie met de natuur heeft.
IJslanders zijn trotse, onafhankelijke mensen.
 
Eigenlijk is IJsland niet te vergelijken met enig ander land dat we sinds 2006 hebben bezocht. Overal om je heen ben je je bewust van de machtige en vaak ongerepte natuur. Tijdens onze rondrit van ongeveer 3500 km bezochten we uiteraard niet alleen het  toeristische zuiden. Alhoewel ook dát een onvergetelijke indruk heeft achtergelaten. Zeker de tocht met een zodiacboot over Jókulsárlón, waar we tussen de ijsbergen doorvoeren en langs de gletsjer.

Maar we reisden bijvoorbeeld ook naar de omgeving van Myvatn, in het noorden, een actief vulkanisch gebied. Naast een aantal kraters hebben we daar ook Leirhnjúkur bezocht. Daar hebben we een (zware) wandeling gemaakt over de grote vlakte die o.a. tijdens de vulkaanuitbarsting van de Krafla in 1984 overspoeld werd met lava.

We reden naar de Westfjorden, waar we eindeloze ritten hebben gemaakt door die ruige fjorden en waar we zelfs een keer een bultrug spotten.
We maakten een wandeling langs de 14 km lange vogelrots Látrabjarg en genoten van de papegaaiduikers. We wandelden ook  langs de oostkust van de Westfjorden, waar de stranden bezaaid lagen met drijfhout uit Siberië.

We zijn onder de indruk geraakt van de enorme verscheidenheid aan landschappen en bijzondere natuurverschijnselen die je in IJsland aantreft.
Maar eveneens van de IJslandse literatuur, de saga's. Zeker ook, omdat trollen en elfen niet alleen in de verhalen voorkomen, maar omdat ze voor veel IJslanders ook nog een rol spelen in het dagelijks leven.

Uiteraard leverde deze reis weer vele prachtige foto's op. U zult zich dan ook geen moment vervelen bij deze boeiende lezing vol natuur en cultuur.

VANAF 1 APRIL 2020!

 

Zoals bij alle Cedarlezingen maken we gebruik van een powerpointpresentatie. In dit geval een mix van prachtig film- en fotomateriaal, met daarnaast IJslandse muziekfragmenten.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €125,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:        cedars.educatie@live.nl
 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur