Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

 Bestemming Japan

Lezing

 

T

Bestemming Japan
geschiedenis en cultuur 

Sinds enkele jaren heeft zowel de geschiedenis van Japan als de cultuur ons gefascineerd.  Na ons bezoek in herfst 2010 aan dit bijzondere land  zijn we nog meer onder de indruk geraakt.
In deze lezing, die naar aanleiding van het bovenstaande is ontstaan, spelen de geschiedenis van Japan en de cultuur een belangrijke rol.
Veel van de oude gewoontes en cultuurinvloeden zijn in Japan bewaard gebleven. Deze oude gewoontes en tradities geven het moderne Japan een tamelijk uniek karakter.
Japan is vooral ook een fascinerend land door de vele contrasten. Door de oude cultuur waarin houten huizen, kimono en tatami een plaats hebben. Door shinto en boeddhisme, die ook nu nog betekenis hebben voor moderne mensen. Door in mist gehulde heuvels en supersnelle treinen.
We zijn onze reis in Tokyo begonnen en geleidelijk verder zuidwaarts gereisd. Hierbij ondergingen we een ware, zij het positieve, cultuurshock. Dit heeft niet enkel te maken met de – voor ons – onleesbare taal, maar ook met de winkels en restaurants, en uiteraard het voedsel, de vaak bijzondere tuinen, de kleding, de tempels en heiligdommen, die overal deel uitmaken van het dagelijks leven, enz. De hele dag door ervaar je, in grote en kleine dingen, de typisch Japanse cultuur.
In deze lezing brengt u een bezoek aan de verschillende hoofdsteden, die Japan heeft gekend. We vertellen u iets over het verplaatsen van deze hoofdsteden. In Tokyo zullen we u niet alleen kennis laten maken met de theeceremonie, maar ook met enkele van de vele festivals. En met onderwerpen als gezin, school en werk. Ook een bezoek aan Mt. Fuji maakt onderdeel uit van deze lezing. Evenals een verblijf op de in Nederland minder bekende Mt. Koya, een tempelcomplex waar Kukai, een van de belangrijkste religieuze leiders van Japan, begraven ligt, omringd door 200.000 tomben. Kortom, er valt veel te genieten, tijdens deze lezing.
Helaas ligt Japan in een gebied dat seismisch zeer actief is. Op 11 maart 2011 werd het getroffen door de zwaarste aardbeving in 140 jaar. Verbijsterd zagen we op de tv hoe daarna een grote tsunami een deel van het land volledig verwoestte. Hoe wrang het ook mag klinken, natuurgeweld als tyfoons en aardbevingen 'horen bij'  dit prachtige land. Zelfs hiervan hebben we een klein beetje ervaren, tijdens onze reis.

Zoals bij alle Cedarlezingen maken we gebruik van een powerpointpresentatie, welke naast beeld ook bestaat uit authentieke muziekfragmenten.

Deze lezing duurt twee uur (incl. pauze). De prijs, evenals andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: 
cedars.educatie@live.nl 
 

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur