Cedar Gallery

Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING  DE RODE PAUW; EEN SCHETS VAN JAPAN   &   DE VELE GEZICHTEN VAN JAPAN

 

De rode pauw; een schets van Japan    (Voor de lezing 'De vele gezichten van Japan' klik HIER)
geschiedenis, cultuur, natuur 

Sinds enkele jaren heeft zowel de geschiedenis van Japan als de cultuur ons gefascineerd.  Na ons bezoek in herfst 2010 en 2013 aan dit bijzondere land  zijn we nog meer onder de indruk geraakt.
In deze lezing spelen de geschiedenis van Japan en de cultuur een belangrijke rol.
Veel van de oude gewoontes en cultuurinvloeden zijn in Japan bewaard gebleven. Deze oude gewoontes en tradities geven het moderne Japan een tamelijk uniek karakter.
Japan is vooral ook een fascinerend land door de vele contrasten. Door de oude cultuur waarin houten huizen, kimono en tatami een plaats hebben. Door shinto en boeddhisme, twee bijzondere vormen van religie. Door in mist gehulde heuvels en supersnelle treinen.

In deze lezing neemt Aly Wagenvoorde u mee langs paleizen en boeddhistische tempelcomplexen. Ze vertelt over de invloed van de Portugezen en de Nederlanders, over de festivals en de theeceremonie, de atoombom, de kimono en de bijzondere Japanse tuinen. Ze laat u prachtige beelden zien van de beroemde Mt.Fuji, de berg die van grote betekenis is voor de Japanners. Maar ze vertelt ook over hun verblijf op de in Nederland minder bekende Mt. Koya, een fraai tempelcomplex in de bergen, waar Kukai, een van de belangrijkste religieuze leiders van Japan, begraven ligt, omringd door 200.000 tomben. Zo komt een reeks van Japanse onderwerpen voorbij, vaak gekoppeld aan de eigen reiservaringen.
Kortom, tijdens deze lezing krijgt u interessante achtergrondinformatie over het boeiende Japan en valt er veel te genieten!

Deze lezing is aantrekkelijk voor wie van natuur (en tuinen) houdt, voor wie geďnteresseerd is in andere volkeren en voor wie graag iets meer hoort over dat wat Japan tamelijk uniek maakt.

De rode pauw - een schets van Japan. Een leerzame, inspirerende en vooral leuke lezing, aangevuld met een mix van prachtig film- en fotomateriaal en authentieke Japanse muziekfragmenten.


********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €140,00 + reiskosten

Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:       
cedars.educatie@live.nl

********************************************************************************

De vele gezichten van Japan

De interesse in Japan neemt toe. Mensen, die Japan hebben bezocht, beschrijven het vaak als een prachtig land en de Japanners als bescheiden, vriendelijke, zij het enigszins afstandelijke mensen. Ondoorgrondelijk hoor je ook vaak.
Wie terugdenkt aan de oorlog, noemt Japanners wreed.
Het is fascinerend om te zien waar deze typeringen op gebaseerd zijn en waar de oorsprong ligt van deze andere manier van leven of benadering van zaken.

In de lezing 'De vele gezichten van Japan' neemt Aly Wagenvoorde u mee naar het Japan dat zij in 2010 en 2013 bezocht. De inhoud is vergelijkbaar met die van 'De rode pauw'. Met dit verschil, dat er in 'De vele gezichten van Japan' uitgebreider wordt stilgestaan bij bepaalde tradities en een aantal Japanse disciplines om meer inzicht te verkrijgen in de Japanse geest.

Deze lezing is o.a. gegeven voor de Vereniging voor Volkenkunde in Breda (2019)

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €140,00 + reiskosten

Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:       
cedars.educatie@live.nl

********************************************************************************

Onze pelgrimstocht in Japan heeft eveneens een bijzondere lezing opgeleverd.

Wilt u een voorproefje of nog even nagenieten? Klik ->
HIER (voor natuurfoto's)
 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER          Meer natuurfoto's  van JAPAN? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur