Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING  DE SCHOONHEID VAN JAPAN

 

De schoonheid van Japan

Sinds enkele jaren heeft zowel de kunst als de architectuur van Japan ons gefascineerd.  Na onze bezoeken in herfst 2010 en 2013 aan dit bijzondere land  zijn we nog meer onder de indruk geraakt.

De religieuze, politieke en artistieke aspecten van de geschiedenis van Japan waren steeds nauw met elkaar verbonden. Met name het Boeddhisme had veel invloed. Het gegeven, dat leven lijden is, maar dat de mens verlicht kan worden, vond men fascinerend. Het boeddhisme kon zich in een groeiend aantal aanhangers verheugen. Dit leidde bijvoorbeeld tot de bouw van prachtige tempelcomplexen, die je nu nog in het hele land aantreft, en indrukwekkende beelden van boeddha en bodhisattvas.

Het zenboeddhisme zorgde ervoor, dat er bijzondere tuinen werden aangelegd. Zand- en grindtuinen, die konden dienen als hulpmiddelen bij het mediteren. Beroemde tempelgebouwen, zoals het Gouden -  en het Zilveren Paviljoen in Kyoto behoren tot deze stroming. De eenvoudige landschapstuinen gebruiken zand, stenen en struiken om bergen, water en eilanden te symboliseren.

De invloed van zen vinden we eveneens terug in bepaalde theatervormen en in ikebana (bloemschikkunst).

In de zogenaamde 'beelden van het vlietende leven' (prenten) draaide het aanvankelijk om het nietige karakter van het aardse bestaan. In het Edotijdperk (1603-1868) werd het echter ook in verband gebracht met de ontspanning in theetuinen, het kabukitheater en het bijwonen van sumotoernooien. Eenmaal doordrongen van de korte duur en onbestendigheid van het menselijk bestaan, kon de mens maar het best van het ogenblik genieten en alle zintuigen openstellen voor al het moois dat er te beleven valt, zoals de maan, de kleurende esdoornbladeren, poëzie...

In Japan is de kunst van oudsher in een grotere mate ingebed in het dagelijks leven dan in het westen.
Dit wordt niet alleen geïllustreerd in de tuinen en de (tempel)architectuur, maar ook in de woningen en de theeceremonie.
 
De schoonheid van Japan...
In 2011 trof een enorme ramp het land. We huiverden, toen we de beelden van de verwoestende kracht van aardbeving en tsunami zagen. Toch gaat het leven buiten het rampgebied door. In een miljoenenstad, zoals Tokyo, wordt gewerkt in een zakenwijk waar wolkenkrabbers naar de hemel reiken. En verder naar het zuiden genieten mensen nog steeds
van de moderne architectuur, van bijv. Tadao Ando. Hij creëerde machtige ruimtes van beton, die tóch harmoniëren met de prachtige natuur op bijv. Naoshima.
De eenvoud van een minshuku (traditionele herberg), maar ook de residentie van een Tokugawa shogun, de huizen waar een theeceremonie wordt gehouden, de adembenemende herfstkleuren en de droge zentuin zijn allemaal elementen van de schoonheid van Japan.

Zoals u gewend bent van Cedarlezingen maken we naast tekst gebruik van veel van onze unieke foto’s en laten we u ook enkele authentieke muziekfragmenten horen.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €140,00+ reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:       
cedars.educatie@live.nl


 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur