Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

 Shinto

Lezing

 

T

Shinto
de weg van de kami ('goden')

Het woord 'Shinto' of 'Shintoïsme' is een Japanse term, die 'de weg van de kami' betekent. Dit verwijst naar een religieuze traditie die verbonden is met Japan en de Japanse bevolking. Shinto is in het Westen nauwelijks bekend.

We spreken van een godsdienst, maar in hoeverre is het een geloof zoals wij dat in Nederland kennen?
Shinto of het Shintoïsme is de eigen vorm van spiritualiteit van Japan en het Japanse volk. Het vormt de verbinding tussen de moderne tijd en het vroege Japan.
Overal tref je Shinto heiligdommen aan. Zowel op het platteland als in de grote stad. Ook nu nog. De - meestal - oranje poorten scheiden de wereld van alledag van de heilige ruimte.

In deze lezing maakt u kennis met de vele gebruiken en rituelen van Shinto. De beelden van shintopriesters en tempelmeisjes, van heiligdommen en torii, evenals de afbeeldingen uit de kunst zullen zorgen voor een onvergetelijke avond.
Er is in deze lange shintolezing echter ook tijd ingeruimd voor de relatie godsdienst en het leven in de 21ste eeuw.
De invloed van de godsdienst op het dagelijks leven lijkt tamelijk groot. Is dat schijn of werkelijkheid? We zullen onze indrukken met u delen.
We kennen allemaal het beeld van de harde behandeling van mensen, die in de Japanse interneringskampen hebben verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog, bijna 70 jaar geleden.
Toen op 11 maart 2011 een muur van water grote delen van de oostkust van het land verzwolg en de kerncentrale van Fukushima ontplofte, was er echter ook bewondering. Met name voor de gedisciplineerde en waardige manier waarop de bevolking reageerde.
Wat merkt u van het 'typisch Japanse' karakter, wanneer u nu een bezoek brengt aan Japan? En als dat karakter al bestaat, in hoeverre valt dat dan te verklaren vanuit Shinto?

Dit wordt een lezing waarin we u meenemen op onze rondreis door een deel van Japan. We delen de foto's met u die betrekking hebben op Shinto, terwijl we u uitleggen wat de betekenis van Shinto is, welke lessen het bevat en waarin we vertellen over de gebruiken, rituelen en feesten van het Shintoïsme.
Zo ontdekken we hoe shinto-heiligdommen er uitzien en wat zich eromheen afspeelt. Het zal u een andere kijk geven op het Japanse volk. Waarbij we ons terdege realiseren dat ook voor Shinto de toekomst onduidelijk en onzeker is.

 


Zoals bij alle Cedarlezingen maken we gebruik van een powerpointpresentatie, welke naast beeld ook bestaat uit authentieke muziekfragmenten.

Deze lezing duurt twee uur (incl. pauze). De prijs, evenals andere lezingen, vindt u HIER.
Naast deze lezing bieden we ook een korte Shintolezing aan, zie HIER

Informatie en boekingen via: 
cedars.educatie@live.nl 
 

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur