Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

Musea in Moskou (kunst)
 

LEZINGEN


Kunst in Moskou

Moskou, de hoofdstad van het indrukwekkende Rusland, is een buitengewoon boeiende stad. Na een korte inleiding over de geschiedenis van deze stad, nemen we u mee naar enkele musea.

Vr de pauze schetsen we een beknopt beeld van wat er vanaf de eerste helft van de 19de eeuw in Rusland op het gebied van de beeldende kunst gebeurde. 
Daarbij komt o.a.  de Romantiek uitgebreid aan de orde. In heel Noord-Europa was er in die tijd immers sprake van een sterk romantisch verlangen. De geschiedenis van Rusland is er op dat moment een van vrijheidsstrijd. Eerst tegen Napoleon, vervolgens tegen de tsaar. Dit uitte zich in de Russische kunst in  een nieuwe verbeelding van het eigen land en de identiteit.

De Tretjakov Galerij heeft een aanzienlijke collectie romantische kunstwerken. Dit museum is ontstaan vanuit particulier initiatief. Pavel Tretjakov was een koopman in het negentiende-eeuwse Moskou en hield erg van schilderkunst. Hij ging kunstwerken verzamelen en dat was het begin van de collectie, die later wereldberoemd is geworden.
We nemen u uiteraard mee naar deze Tretjakovgalerij, met de mooiste verzameling Russische kunst ter wereld. Het museum herbergt niet alleen Romantische kunst, maar bijv. ook een unieke verzameling iconen, waaronder de Drievuldigheid, een bekend icoon van de schilder Andrei Roeblov.
Verder vind je er een uitgebreide collectie Russische schilderkunst uit de 18de, 19de eeuw en 20ste eeuw, van bijvoorbeeld Vroebel en Repin.

In Moskou zijn natuurlijk vele musea. Het Novodevicij-klooster is een van de oudste en heeft o.a. prachtige ikonen. De verzameling hier kwam vooral tot stand door bijdragen van de Russische tsaren en vertegenwoordigers van de hoogste kringen van de Russische maatschappij.

In deze lezing nemen we u verder nog mee naar een derde bekend museum, namelijk het Pushkin Museum voor Schone Kunsten. Met prachtige en beroemde schilderijen van Pablo Picasso, Paul Cezanne en Claude Monet.
Ook in deze lezing zal bijpassende muziek niet ontbreken.

 

Deze lezing duurt twee uur (incl. pauze). De prijs, evenals andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: cedars.educatie@live.nl

 

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, d site voor kunst en cultuur