Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

Lezingen

Musea in Moskou (korte kunstlezing)
 

LEZINGEN


Kunst in Moskou

Ooit al eens Moskou willen bezoeken? Of benieuwd of er - naast de beroemde Hermitage in St.-Petersburg - in Moskou ook nog interessante kunst te bewonderen valt?
Moskou is een buitengewoon boeiende stad. Waar zeker kunst te vinden is.
Onze belangstelling hiervoor ontstond al in 1972, toen er in het Kröller-Müllermuseum een tentoonstelling werd gehouden, getiteld 'Van Van Gogh tot Picasso'. Met kunst uit o.a. het Poesjkin Museum in Moskou, de hoofdstad van de Sovjet-Unie!  Westerse kunst! Kunst waar we vertrouwd mee waren. Maar hoe zou het zitten met de Russische kunst???

Het zou nog jaren duren voor we enkele musea met Russische kunst daadwerkelijk bezochten.
In deze lezing schetsen we een beknopt beeld van wat er in Rusland op het gebied van de beeldende kunst vanaf ongeveer 1300 en in de eeuwen daarna gebeurde. 
Daarbij komen o.a. onderwerpen als de kunst van de Russisch-orthodoxe kerk, met name iconen en de Romantiek aan de orde.
Dat doen we aan de hand van twee wel heel bijzondere musea in Moskou.
 

De Tretjakov Galerij herbergt prachtige oud-Russische schilderijen, beroemde iconen uit de 12de eeuw en de eeuwen daarna, zoals de Drievuldigheid, een bekend icoon van Andrei Roeblov. Maar ook romantische kunstwerken, portretten en landschappen uit de 18de t/m de 20ste eeuw. Van schilders die we ook hier kennen, zoals Vroebel en Repin. Maar ook van 'onbekende' Russische meesters, waaraan we vaak voorbijgaan.
De Tretjakov Galerij is ontstaan vanuit particulier initiatief. Pavel Tretjakov was een koopman in het negentiende-eeuwse Moskou, die erg van de schilderkunst hield. Hij ging kunstwerken verzamelen en dat was het begin van de collectie, die later wereldberoemd is geworden.


In Moskou zijn natuurlijk vele musea. Wij kiezen in deze lezing als tweede voor het Novodevicij-klooster, het Nieuwe Maagdenklooster, waar we binnen de muren een aantal bijzondere bouwwerken en o.a. prachtige iconen aantroffen.
De verzameling hier kwam vooral tot stand door bijdragen van de Russische tsaren en vertegenwoordigers van de hoogste kringen van de Russische maatschappij. Vandaar dat we ook een korte blik binnen de Kremlinmuren werpen.


Dit is een boeiende lezing, voor iedereen die geďnteresseerd is in Rusland en benieuwd naar (oude) Russische kunst.
Uiteraard wordt de lezing opgeluisterd met bijpassende muziekfragmenten.
 

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         125,00 + reiskosten
Duur:            1,5 uur, inclusief een pauze
Contact:        cedars.educatie@live.nl

********************************************************************************

 

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur