Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

Mooie musea in Moskou (kunst)
 

LEZINGEN


Kunst in Moskou

Ooit al eens Moskou willen bezoeken? Of benieuwd of er - naast de beroemde Hermitage in St.-Petersburg - in Moskou ook nog interessante kunst te bewonderen valt?
Moskou, de hoofdstad van het indrukwekkende Rusland, is een buitengewoon boeiende stad. Waar zeker kunst te vinden is.
Onze belangstelling hiervoor ontstond al in 1972, toen er in het Kröller-Müllermuseum een tentoonstelling werd gehouden, getiteld 'Van Van Gogh tot Picasso'. Met kunst uit o.a. het Poesjkin Museum in Moskou, de hoofdstad van de Sovjet-Unie! 

In deze lezing schetsen we een beknopt beeld van wat er vanaf de eerste helft van de 19de eeuw in Rusland op het gebied van de beeldende kunst gebeurde. 
Daarbij komt o.a.  de Romantiek uitgebreid aan de orde. In heel Noord-Europa was er in die tijd immers sprake van een sterk romantisch verlangen. De geschiedenis van Rusland is er op dat moment een van vrijheidsstrijd. Eerst tegen Napoleon, vervolgens tegen de tsaar. Uiteraard lieten deze gebeurtenissen hun sporen na in de Russische kunst. 

De Tretjakov Galerij heeft een aanzienlijke collectie romantische kunstwerken. Dit museum is ontstaan vanuit particulier initiatief. Pavel Tretjakov was een koopman in het negentiende-eeuwse Moskou en hield erg van schilderkunst. Hij ging kunstwerken verzamelen en dat was het begin van de collectie, die later wereldberoemd is geworden.
We nemen u uiteraard mee naar deze Tretjakovgalerij, met een van de mooiste verzamelingen van Russische kunst ter wereld. Het museum herbergt niet alleen Romantische kunst, maar bijv. ook een unieke verzameling iconen, waaronder de Drievuldigheid, een bekend icoon van de schilder Andrei Roeblov.
Verder vind je er een uitgebreide collectie Russische schilderkunst uit de 18de, 19de eeuw en 20ste eeuw, van bijvoorbeeld Vroebel en Repin.

In Moskou zijn natuurlijk vele musea. Het Novodevicij-klooster is een van de oudste en heeft o.a. prachtige ikonen. De verzameling hier kwam vooral tot stand door bijdragen van de Russische tsaren en vertegenwoordigers van de hoogste kringen van de Russische maatschappij.

In deze lezing nemen we u verder nog mee naar een derde bekend museum, namelijk het Poesjkin Museum voor Schone Kunsten. Met prachtige en beroemde schilderijen van Pablo Picasso, Paul Cezanne en Claude Monet.
Dit is een boeiende lezing, voor iedereen die geďnteresseerd is in Rusland en die graag iets meer wil weten van de musea in Moskou.
Uiteraard wordt de lezing opgeluisterd met bijpassende muziekfragmenten.
 

Deze lezing duurt twee uur (incl. pauze) en is  te boeken vanaf 1 november 2017 . De prijs, evenals andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: cedars.educatie@live.nl

 

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur