Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

 

Kunst en Architectuur in Moskou; een impressie

LEZINGEN

 

Kunst en architectuur in Moskou; een impressie

Rusland is veruit het grootste land van de wereld.
Ondanks de enorme omvang is er sprake van een vaste kern. Deze is gelegen rondom de hoofdstad Moskou. De Russische hoofdstad heeft oorlogen, revoluties en drastische sociale veranderingen doorgemaakt. Het is een stad waar het heden en het verleden een indrukwekkende combinatie vormen.
Door de val van het communisme is het voor de westerse toerist gemakkelijker geworden om Rusland te bezoeken. Om hier individueel rond te reizen valt echter niet altijd mee, vanwege bijvoorbeeld het (vrijwel) ontbreken van (Engelstalige) toeristeninformatie en de dure accomodaties, zeker in Moskou.
Toch is zo'n bezoek zeer de moeite waard.
Overal zien we de kleurige of gouden, uivormige koepels of bijvoorbeeld de graven van Russische helden.
In deze lezing laten we u een aantal voorbeelden van de mooiste bezienswaardigheden van Moskou zien, zoals het Rode Plein, het Novodevitsjiklooster en de Tretjakovgalerij. En niet te vergeten het Kremlin.
Het Moskouse Kremlin is traditioneel de zetel van de leider van het land. Binnen de muren ervan bevinden zich de historische schatten van staat en kerk.
De belangrijkste Russisch-Orthodoxe kathedraal, de Christus de Verlosser-kerk bevindt zich op een steenworp afstand van het Kremlin.
De Basiliuskathedraal is de belangrijkste blikvanger van het Rode Plein. Eveneens op dit plein bevindt zich het Leninmausoleum, met het gebalsemde lichaam van Lenin. Vaak stonden er lange rijen voor het mausoleum om de laatste eer te bewijzen aan de voormalig Sovjetleider.
De Tretjakovgalerij is een uitgebreide en zeer indrukwekkende kunstverzameling. Pavel Tretjakov legde de basis voor deze verzameling, die nu is ondergebracht in een deels door de beroemde schilder Viktor Vasnetsov ontworpen gebouw. Het museum bevat een prachtige collectie Russische schilderkunst. 
Beroemde en beruchte namen zullen in deze informatieve lezing de revue passeren. Want wat was Moskou geweest zonder bijvoorbeeld Ivan de Verschrikkelijke of de wereldberoemde tsaar Peter de Grote (die overigens niet van Moskou hield...).
Ten slotte zal ook in deze lezing bijpassende muziek niet ontbreken. 
De lezing is uitermate boeiend voor iedereen, die houdt van kunst en architectuur en die graag wil kennismaken met wat Moskou zoal te bieden heeft.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:       
cedars.educatie@live.nl

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

 

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur