Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

Lezingen

St.-Petersburg, schatkamer van kunst en cultuur

LEZINGEN

 

Sint Petersburg; schatkamer van kunst en cultuur

In het jaar 1703 zocht Peter de Grote een geschikte plek voor de bouw van een fort tegen de Zweden. Hij vond deze in de drassige delta van de rivier de Neva. Een bijzonder ongeschikte plek om te gaan bouwen, maar Peter zette door. Met buitensporig hard werken slaagden de circa twintigduizend arbeidskrachten erin de Petrus- en Paulusvesting te bouwen.
Zó is het begonnen.
Sint-Petersburg groeide in hoog tempo uit tot een legendarische stad. Een stad, gebouwd als een kunstwerk.

Inhoud van de lezing
In het eerste deel van deze lezing maken we een wandeling door het huidige St.-Petersburg en laten we u enkele hoogtepunten van de stad zien. Dit doen we aan de hand van Peter de Grote en enkele van zijn opvolgers. Want wie het Russische rijk ook leidde vanuit St.-Petersburg, elk wilde er toch zijn stempel op drukken.
Zo ontstond de beroemde Nevski Prospekt, het antwoord van tsaar Peter de Grote op de Champs-Élysées in Parijs. Een ruim vier km lange straat, met veel indrukwekkende gebouwen. En het Alexander Nevskiklooster, een zeer belangrijk klooster, met kerkhoven waarop grote Russische dichters en componisten begraven liggen.
Ter nagedachtenis aan tsaar Alexander II werd er in Petersburg een heel bijzondere kathedraal gebouwd. Misschien nog wel opvallender dan de beroemde Basiliuskathedraal op het Rode Plein in Moskou.
En als we de stad even verlaten, dan komen we terecht in het prachtige Pushkin (Tsarskoye Selo), met het sprookjesachtige Catharinapaleis.

Wanneer een aantal bijzondere gebouwen en hun geschiedenis de revue zijn gepasseerd, verplaatsen we ons in het tweede deel naar de binnenzijde van twee indrukwekkende musea: de Hermitage en het Russisch Museum.
Veel van de pracht en praal van het Winterpaleis doet ons versteld staan. De eindeloze parketvloeren en de overdaad aan bladgoud, om van het kostbare gesteente dat er is gebruikt  nog maar niet te spreken.
En dan de enorme aantallen prachtige kunstwerken, waarvan we uiteraard maar een fractie kunnen laten zien. Want in de Hermitage alleen al is een ongelofelijke schat aan schilderijen en kunstvoorwerpen uit alle delen van de wereld te zien. 
Velen kennen wel de westerse beroemdheden uit de Hermitage, maar gaan voorbij aan de Russische meesters, die in het Russisch Museum te zien zijn. Dat is niet terecht.
De laatste tsaar van Rusland, Tsaar Nicolaas II, maakte in 1898 van het prachtige neoklassieke Mikhailovsky Paleis een museum. Zijn vader was een groot liefhebber van Russische kunst en wenste dat Sint-Petersburg een museum zou hebben om die tentoon te stellen. Hier bevindt zich dan ook de grootste collectie Russische kunst ter wereld.
Na het bijwonen van deze lezing zult u waarschijnlijk beamen dat een bezoek aan het Russisch Museum in St.-Petersburg buitengewoon de moeite waard is.


Ten slotte zal ook in deze lezing bijpassende muziek van o.a. Tsjaikovski en Stravinsky niet ontbreken. 
De lezing is uitermate boeiend voor iedereen, die houdt van kunst en architectuur en die graag wil kennismaken met wat St.-Petersburg zoal te bieden heeft.

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €125,00 + reiskosten
Duur:            1,5 uur, inclusief een pauze
Contact:       
cedars.educatie@live.nl

********************************************************************************

 

   

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

 

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur