Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

St.-Petersburg, schatkamer van kunst en cultuur

LEZINGEN

 

Sint Petersburg; schatkamer van kunst en cultuur

In het jaar 1703 zocht Peter de Grote een geschikte plek voor de bouw van een fort tegen de Zweden. Hij vond deze in de drassige delta van de rivier de Neva. Een bijzonder ongeschikte plek om te gaan bouwen, maar Peter zette door. Met buitensporig hard werken slaagden de circa twintigduizend arbeidskrachten erin de Petrus- en Paulusvesting te bouwen.
Zó is het begonnen.
Sint-Petersburg groeide in hoog tempo uit tot een legendarische stad. Een stad, gebouwd als een kunstwerk.

In het eerste deel van deze lezing maken we een wandeling door het huidige St.-Petersburg en laten we een aantal van de hoogtepunten de revue passeren.
We zullen een keuze moeten maken. Nemen we u mee naar de beroemde Nevski Prospekt, het antwoord van tsaar Peter de Grote op de Champs-Élysées in Parijs? Een ruim vier km lange straat, met veel indrukwekkende gebouwen? Bezoeken we het Alexander Nevskyklooster, een zeer belangrijk klooster, met kerkhoven waarop grote Russische dichters en componisten begraven liggen? Maken we misschien een rondje om de druk gedecoreerde Kerk van de Verlosser op het Bloed, de kerk die gebouwd is op de plaats waar tsaar Alexander II is vermoord op 13 maart 1881? Of gaan we de stad even verlaten om een kijkje te nemen in het prachtige Pushkin (Tsarskoye Selo)?

In het tweede deel verplaatsen we ons naar de binnenzijde van twee indrukwekkende musea: de Hermitage en het Russisch Museum.
Veel van de pracht en praal van het Winterpaleis doet ons versteld staan. De eindeloze parketvloeren en de overdaad aan bladgoud, de rijke tapijten en het borduurwerk, om van het kostbare gesteente dat er is gebruikt  nog maar niet te spreken.
En dan de enorme aantallen prachtige kunstwerken, waarvan we uiteraard maar een fractie kunnen laten zien. Want in de Hermitage alleen al is een ongelofelijke schat aan kunstvoorwerpen uit alle delen van de wereld te zien. En daarnaast beeldhouwwerken en schilderijen uit Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland, uit de 15de-18de eeuw, maar ook modernere kunst. Er is werk te zien uit de Italiaanse Renaissance, maar ook een schat aan Russische kunst, En, zoals bij de meeste mensen bekend is, een enorme collectie prachtige, impressionistische kunst.
Het Russisch Museum is bij velen niet zo bekend. Niet helemaal terecht.
De laatste tsaar van Rusland, Tsaar Nicolaas II, maakte in 1898 van het prachtige neoklassieke Mikhailovsky Paleis een museum. Hij deed dat om zijn vader, Alexander III, te eren. Die was een groot liefhebber van Russische kunst en wenste dat Sint-Petersburg een museum zou hebben om die tentoon te stellen. Hier bevindt zich dan ook de grootste collectie van Russische kunst ter wereld.


Ten slotte zal ook in deze lezing bijpassende muziek van o.a. Tsjaikovski en Stravinsky niet ontbreken. 
De lezing is uitermate boeiend voor iedereen, die houdt van kunst en architectuur en die graag wil kennismaken met wat St.-Petersburg zoal te bieden heeft.

 

Deze lezing duurt anderhalf uur (incl. pauze). De prijs, evenals andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: cedars.educatie@live.nl

 

   

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

 

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur