Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

Tibet, Boeddhisme en de Dalai Lama

LEZINGEN

 

Tibet, het Tibetaans Boeddhisme en de Dalai Lama (code CTN03)

Tibet in beeld en muziek...

Tibet, het dak van de wereld, bestaat uit drie provincies: Amdo (nu verdeeld over de Chinese provincies Qinghai, Gansu en Sichuan), Kham (grotendeeld opgenomen in de Chinese provincies Sichuan, Yunnan en Qinghai) en een deel, dat tegenwoordig omschreven wordt als de Tibetaanse Autonome Regio. In dit laatste deel brengen we een bezoek aan diverse kloosters in o.a. Gyantse en Shigatse, in Lhasa gaan we met de enorme stroom Tibetaanse pelgrims mee de Jokhangtempel in.
Van de verschillende boeddhistische stromingen is het Tibetaans boeddhisme onder de autochtone Nederlandse bevolking de meest beoefende stroming. In de studie van het Tibetaans boeddhisme wordt de hele werking van de geest, inclusief de emoties, geanalyseerd. De beoefenaars in het westen zijn in de regel leken. In Tibet is dit anders. Daar zijn veel boeddhisten non of monnik, en ze hebben zich teruggetrokken in kloosters. 
We beperken ons niet tot het bovenstaande maar laten u ook graag enkele beelden zien van de paleizen van de Dalai Lama, die nu in ballingschap leeft. De Dalai Lama, Tenzin Gyatso, is de geestelijk leider van het Tibetaanse volk. Op tweejarige leeftijd werd hij erkend als de incarnatie van de 13de Dalai Lama. Zijn kloosteronderwijs begon toen hij zes jaar oud was...
Naast religie is er ook ruimte voor de indrukwekkende natuur. We wandelen bijvoorbeeld enkele dagen rond Yamdruk Tso, een prachtig turkooizen meer, dat op een hoogte van 4200 m ligt.

 

Deze lezing duurt twee uur (incl. pauze). De prijs, evenals andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: cedars.educatie@live.nl

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER


Tibet naar school

De (onafhankelijke) stichting Tibet naar School heeft zich tot doel gesteld het onderwijs en de leefomstandigheden van Tibetaanse kinderen in Tibet te verbeteren. Alles wat de stichting onderneemt komt voort uit de wensen en behoeften van de Tibetanen zelf!
Wij dragen Tibet een warm hart toe en hebben veel waardering voor bovengenoemde stichting.  Van deze lezing dragen we 10% af aan Tibet naar School.
 

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur