Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

Lezingen

 Lange-afstand-wandelingen, Het Marskramerpad

Lezing


 

 

Het Marskramerpad

Van Bad Bentheim (Dld) naar Den Haag

Een lezing met fraaie beelden van ons prachtige landje.
 
We wandelen graag en hebben o.a. 600 km van een pelgrimspad afgelegd, in Japan. Een bijzondere ervaring rijker hebben we het wandelen in eigen land ook weer opgepakt. Want ook hier kun je dagenlang wandelen door een afwisselend landschap.
In 2014 hebben we het Pieterpad uitgelopen, waarna we besloten om te voet naar Scheveningen te gaan, wandelend over het Marskramerpad. Een pad, dat ons terug zou brengen naar andere tijden.
 
Mensen die met allerlei goederen leurden, trokken vroeger dagelijks langs de straten van steden en dorpen om hun waren aan te prijzen. Velen kwamen uit de directe omgeving. Maar er waren ook marskramers, die vanuit Duitsland langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en zelfs Amersfoort trokken.
Al sinds de 16de eeuw trokken deze zogenaamde 'Hollandgänger' naar ons land. Wat bewoog de lui uit het oosten toch om te voet naar ons land te komen? Ver van huis en haard, met alle ontberingen van dien?
De Hollandgänger waren op zoek naar verdiensten.
De noordelijke Nederlanden groeiden in de Gouden Eeuw uit tot het centrum van de wereldhandel. Bij onze buren zag het er minder rooskleurig uit. Daarom had ons land een sterke aantrekkingskracht op handelaars en seizoensarbeiders, die o.a. uit de regio Osnabrück naar het westen trokken, op zoek naar een inkomen.

De marskramers zijn inmiddels verdwenen, voor producten en diensten gebruiken we meer en meer het internet. In de voetsporen treden van de Hollandgänger kan echter nog steeds. Ook al is het nu geen bittere noodzaak meer. De natuur is prachtig, en de steden die we onderweg aandoen hebben eveneens veel te bieden.
Het eerste deel van ons pad is het deel van de Handelsweg, dat eigenlijk loopt van Osnabrück naar Deventer. Wij zijn echter voor Kasteel Bentheim (Dld) begonnen en zijn vervolgens door een afwisselend landschap over het licht glooiende land van Twente en Salland gelopen. We vervolgden onze wandeling over de Veluwe, een uniek stukje Nederland. Om na vele kilometers uiteindelijk aan te komen in Scheveningen.
 
Het Marskramerpad is een lange-afstand-wandelpad (of LAW) dat de Duitse grensplaats Bad Bentheim met Den Haag/Scheveningen verbindt over een lengte van ruim 360 kilometer.

We laten u graag meegenieten van mooie verhalen over de marskramers, de Tödden en de Hannekemaaiers  en het fraaie landschap. 

Het Marskramerpad. Een leerzame, inspirerende en vooral leuke lezing, aangevuld met een mix van prachtig fotomateriaal en mooie muziekfragmenten.

 

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         €140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:       
cedars.educatie@live.nl

********************************************************************************

Een andere lezing over een wel zéér bijzondere wandeling treft u HIER aan.
   

 


 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur