Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

LEZING  KUNST & ARCHITECTUUR LANGS DE ZIJDEROUTE

 

Kunst & Architectuur langs de Zijderoute

De naam ĎZijderouteí werd gegeven aan het belangrijkste netwerk van handelswegen en -centra in de geschiedenis. Het was de oudste verbinding tussen oost en west, tussen Europa en China.
Cees en Aly Wagenvoorde volgden een deel van deze legendarische Zijderoute en reisden per minibus en trein door spectaculaire landschappen, over hoge passen en door eindeloze woestijnen.

Deze bijzondere lezing neemt u mee naar o.a. Khiva, Buchara en Samarkand. Steden waar schitterende moskeeŽn en sprookjesachtige bazaars het straatbeeld bepalen. Samarkand was tussen 1925 en 1930 de hoofdstad van Oezbekistan. Het is nog steeds een stad die doet denken aan 'Sprookjes uit 1001 nacht', met vele prachtige turquoise en blauwe moskeeŽn en andere gebouwen.

KirgiziŽ is een straatarm land, maar heeft reizigers veel te bieden. De handelskaravanen overnachtten hier vroeger. Er zijn ook nu nauwelijks voorzieningen, daarom wordt er overnacht bij mensen thuis, in een tent, of in een yurt, bij de nomaden.

Na de unieke beelden van de overweldigende natuur en het boeiende nomadenleven in KirgiziŽ gaat de route verder naar Kashgar in China. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan, als je door de oude stad wandelt of op de veemarkt rondkijkt. De moslims hebben hier een aantal indrukwekkende bouwwerken neergezet, waaronder de graftombe van Apakh Hoja.

Tijdens het laatste deel van de reis staat de oase Turfan/Turpan ten noorden van de Taklamakanwoestijn op het programma, met het grottencomplex van Bezeklik. En uiteraard Dunhuang, een van de belangrijke steden van de Zijderoute, met de beroemde Mogao-grotten. De lezing eindigt in Xiían, bekend van het beroemde terracottaleger.

Deze lezing geeft u een impressie van een niet-alledaagse reis, en is uitermate boeiend voor wie geÔnteresseerd is in kunst en cultuur.

 

********************************************************************************

Praktische informatie
Kosten:         Ä140,00 + reiskosten
Duur:            ca. 2 uur, inclusief een pauze
Contact:        cedars.educatie@live.nl

********************************************************************************
 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dť site voor kunst en cultuur