Cedar Gallery

Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

 

 KUNSTgeschiedenis 1:  Het klassieke Griekenland

 

 

                          

 

KUNSTGESCHIEDENIS


Kunst spreekt tot de verbeelding. Het is de uiting van een bepaalde tijdgeest. In verschillende perioden en op verschillende plaatsen heeft kunst een andere functie gehad.
De Europese cultuur steunt op de beschaving van de Grieken en Romeinen. Al meer dan 2000 jaar herkennen we de invloed van de klassieke oudheid. In bijvoorbeeld de wijsbegeerte en democratie, maar zeker ook in de beeldhouw-, bouw- en schilderkunst worden we vaak nog herinnerd aan de Grieken en de Romeinen.

HET KLASSIEKE GRIEKENLAND behandelt de periode van ongeveer 1400 v.C. tot 150 v.C. Een interessante en belangrijke periode in de westerse kunstgeschiedenis. Niet alleen omdat er een monumentale beeldhouwkunst ontstaat. Maar ook, omdat duidelijk is, dat de Grieken belang hechtten aan kunst. Dat leidde ertoe dat voor het eerst in de westerse geschiedenis kunstenaars bij name bekend zijn.
Door kolonisatie en verovering heeft de Griekse cultuur zich over het Middellandse Zeegebied verspreid.
Het is moeilijk te verklaren, waarom vooral de oude Grieken zo lang zo'n grote invloed hebben gehad. Waarschijnlijk spelen vele factoren een rol. Zoals de basis die ze gelegd hebben voor het wetenschappelijk denken, of hun streven naar schoonheid.
 
In deze lezing maken we uiteraard kennis met Griekse bouwkunst, die zich kenmerkt door evenwicht en harmonie. Van 1400-1200 was de bloeitijd van Mycene. De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann vond in 1876 goud in de schachtgraven van Mycene. Velen hebben de Leeuwenpoort vast wel eens gezien, in werkelijkheid of op een afbeelding. Maar ook de tempels met hun fraaie zuilen in andere delen van Griekenland komen aan bod.  Tempels die dienden als het huis van een cultusbeeld. We kijken hiervoor uiteraard rond op de Acropolis van Athene. 
Ook de beeldhouwkunst heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd. Deze kunstvorm kenmerkt zich door een streven naar natuurgetrouwheid en idealisering. De beroemdste beeldhouwer uit de klassieke oudheid was Phidias (ca. 500-432 v.C.). Helaas zijn er enkel kopieën van zijn beelden bewaard gebleven.
Veel van de onderwerpen voor de beelden en reliëfs kwamen uit de Griekse mythologie en godsdienst.
De Griekse schilderkunst was heel kunstzinnig en origineel, maar is nu bijna alleen nog te zien op vazen. De rest is grotendeels verloren gegaan.

Deze lezing maakt onderdeel uit van een serie van 6 lessen (Kunst van de Westerse Wereld I), die u een chronologisch overzicht biedt van de westerse kunstgeschiedenis van de Griekse Oudheid t/m het Neo-classicisme (ca. 1750-1800), waarin de klassieke oudheid sterk wordt nagevolgd.
Sinds augustus 2016 is er eveneens een serie Kunst van de Westerse Wereld II, waarin in 6 lessen de 19e en 20e eeuw worden behandeld.
Te beginnen bij de Romantiek (ca. 1800) en gevolgd door vele interessante stromingen, zoals Impressionisme, Symbolisme, Kubisme, Surrealisme en Popart.

Alle lezingen uit deze kunstgeschiedenisseries kunnen los worden geboekt.
Kosten: €140.00 per lezing + reiskosten, € 0,25 p/km

naar les 2. Keizerlijk Rome

 

********************************************************************************
 

Zoals bij alle Cedarlezingen maken we gebruik van een powerpointpresentatie.

Overige gegevens, evenals andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: 
cedars.educatie@live.nl 
 

 


Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur