Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

Serie  Kunst van de westerse wereld

KUNST LEZINGEN


Pantheon, Rome

Reims, Laatste oordeel

Fra Angelico

Rembrandt

 

Serie lezingen (Introductie) Kunst van de Westerse Wereld I
(lezingen van 2 uur, met pauze)

Deze lezingenreeks biedt u een (chronologische) inleiding in de geschiedenis van de westerse kunst vanaf het Oude Griekenland.  Renaissancekunstwerken van Fra Angelico, Botticelli en Michelangelo, evenals het werk van Caravaggio en David, tot aan Klimt en Rothko komen aan bod. Het is een lezingenreeks die niet alleen interessant is voor kunstliefhebbers; iedereen die geďnteresseerd is in de culturele prestaties van de mensheid zal iets van zijn/haar gading vinden.
De lezingen zijn uiteraard ook afzonderlijk te boeken.

Kunst spreekt tot de verbeelding. Het is de uiting van een bepaalde tijdgeest. In verschillende perioden en op verschillende plaatsen heeft kunst een andere functie gehad.
De Europese cultuur steunt op de beschaving van de Grieken en Romeinen. Al meer dan 2000 jaar herkennen we de invloed van de klassieke oudheid. In bijvoorbeeld de wijsbegeerte en democratie, maar zeker ook in de beeldhouw-, bouw- en schilderkunst worden we vaak nog herinnerd aan de Grieken en de Romeinen.
Dát is dan ook de periode, waarmee we deze lezingenreeks beginnen. Een lezingenreeks die gemaakt is om iedereen op een begrijpelijke manier te laten kennismaken met de kunst van de afgelopen 2800 jaar.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


INHOUD

1. Het klassieke Griekenland
2. Keizerlijk Rome
3. Romaanse kunst en Gotiek
4. De Renaissance in Europa
5. Barok en Rococo
6. Neo-classicisme

Een lezingenserie van 6 lessen (Kunst van de Westerse Wereld I), die u een chronologisch overzicht biedt van de westerse kunstgeschiedenis van de Griekse Oudheid t/m het Neo-classicisme (ca. 1750-1800), waarin de klassieke oudheid sterk wordt nagevolgd.

Inmiddels is de introductie kunstgeschiedenis uitgebreid met
Kunst van de Westerse Wereld II, waarin in 6 lessen de 19e en 20e eeuw worden behandeld.
Te beginnen bij de Romantiek (ca. 1800) en gevolgd door vele interessante stromingen, zoals Impressionisme, Symbolisme, Kubisme, Surrealisme en Popart.

 INHOUD

  7. 1800-1880  Romantiek en Realisme
  8. (Post)Impressionisme, (Symbolisme) en Art Nouveau
  9. 1900-1918 En daarna?
      (Expressionisme / Die Brücke / Der blaue Reiter/ Kubisme/Amsterdamse School)
10. Modernisme, ca. 1900-1960
      (Primitivisme en Fauvisme/ Futurisme/ Dadaďsme/ Suprematisme en Constructivisme/ Surrealisme)   
11. Kunst na 1945 tot nu deel I
12. Kunst na 1945 tot nu deel II

Voor deel I (6 lessen) zijn de kosten € 450,00, voor deel II (6 lessen) eveneens € 450,00 (+ reiskosten (€ 0,25 p/km)

Bij deze lezingenreeks van 12 lessen ontvangt u een geprinte syllabus, kosten € 10,00 per exemplaar. (Uitsluitend voor deelnemers aan de lezingen.)
Alle lezingen uit deze kunstgeschiedenisserie kunnen eveneens los worden geboekt. (Kosten: € 100,00 per lezing + reiskosten, € 0,25 p/km)

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Deze lezingen bestaan vanzelfsprekend niet alleen uit mondelinge informatie. We bieden u veel (voor een deel eigen) beeldmateriaal. Want kijken vormt een belangrijk onderdeel van de lezingen. En hopelijk stimuleren de bijeenkomsten u ook tot het lezen en/of bekijken van boeken over kunst en architectuur en tot het bezoeken van tentoonstellingen.
Wat we in de lezingen o.a. doen is kijken naar de onderwerpkeuzes van kunstenaars en naar de manier waarop ze het onderwerp uitwerken. En we proberen antwoorden te vinden op de vraag waarom en hoe kunstenaars elkaar door de eeuwen heen hebben beďnvloed.
Een ander belangrijk onderdeel van deze lezingen is de relatie tussen de kunst en de tijd waarin de kunstenaars leefden.

Aan het eind van de lezingenreeks kijkt u waarschijnlijk anders naar kunst. Maar niet alleen op tentoonstellingen. Ook als u op straat loopt of naar reclame kijkt, zult u soms invloeden van de Griekse en Romeinse kunst zien. Of ontdekt u in de grote steden dat er meer te zien is dan enkel de grote etalageruit van een kledingzaak of een leegstaand pand.

Voor losse lezingen betaalt u een ander tarief dan voor de gehele serie.
De prijs, evenals andere lezingen, vindt u
HIER.

Informatie en boekingen via: 
cedars.educatie@live.nl 
 

 


Casa Mila, Barcelona


Rothshield, Gebedenboek

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur