Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

 KUNSTgeschiedenis 11:  Kunst na 1945 - deel I
(waaronder abstract expressionisme, art informel en Zero)

 

 

 

 

KUNSTGESCHIEDENIS


Kunst spreekt tot de verbeelding. Het is de uiting van een bepaalde tijdgeest. In verschillende perioden en op verschillende plaatsen heeft kunst een andere functie gehad.
De Europese cultuur steunt op de beschaving van de Grieken en Romeinen. Al meer dan 2000 jaar herkennen we de invloed van de klassieke oudheid. In bijvoorbeeld de wijsbegeerte en democratie, maar zeker ook in de beeldhouw-, bouw- en schilderkunst worden we vaak nog herinnerd aan de Grieken en de Romeinen.


Het lijkt alsof de kunst de laatste vijftig jaar alle kanten opgaat. In een betrekkelijk korte periode zien we gelijktijdig allerlei vormen van kunst ontstaan, die soms maar enkele jaren stand houden. In deze lezing besteden we aandacht aan wat er na de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Niet alleen in Europa, maar zeker ook in Amerika. Waarbij u zich af en toe misschien afvraagt: 'Is dit kunst???'

Beroemde abstract-expressionistische schilders als De Kooning, Pollock en Newman zorgden in deze periode voor veel opwinding. Toch vonden hun werken de weg naar de grote musea en worden er enorme bedragen voor neergeteld. Wat is er zo interessant aan deze kunstuitingen?

De term 'art informel' is een Franse term die gebruikt wordt voor een breed scala aan kunstwerken uit de abstracte schilderkunst in de jaren 1940 en 1950. Deze kunstuitingen hadden o.a. met elkaar gemeen, dat ze improvisatie en automatisme hoog in het vaandel hadden. Bij 'art informel' denken we in eerste instantie aan Europese kunstenaars, hoewel ook Amerikaanse kunstenaars vergelijkbare methodes gebruikten. Een tentoonstelling in Parijs, getiteld 'Un Art Autre' liet werk zien van bijv. Karel Appel, Alberto Burri, Willem de Kooning, Jean Dubuffet en Wols.

Kortom, dit wordt een kleurrijke, veelzijdige en uitermate boeiende lezing.


Deze lezing is de vijfde van een
serie van 6 lessen (Kunst van de Westerse Wereld II), die u een chronologisch overzicht biedt van de westerse kunstgeschiedenis van de 19de en 20e eeuw. 
Te beginnen bij de Romantiek (ca. 1800) en gevolgd door vele interessante stromingen, zoals Impressionisme, Symbolisme, Kubisme, Surrealisme en Popart.

Alle lezingen uit deze kunstgeschiedenisseries kunnen los worden geboekt. (Kosten: € 100,00 per lezing + reiskosten, € 0,25 p/km)
naar les 12.
  Kunst na 1945 deel 2
 
 

********************************************************************************
 

Zoals bij alle Cedarlezingen maken we gebruik van een powerpointpresentatie.

Overige gegevens, evenals andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: 
cedars.educatie@live.nl 

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dé site voor kunst en cultuur