Cedar Gallery


Cedar info  |   Nieuws   |  Educatie  |   Links   |  Vriend/Donateur   |  Contact | Engels

 

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Design

Films

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                               

Lezingen

De Zijderoute

LEZINGEN

 

De oude Zijderoute  

De Zijderoute is niet ťťn weg die het Westen met het Oosten verbindt, maar een heel stelsel van wegen en paden. Met enorme natuurlijke hindernissen zoals bergen en woestijnen.
Op gezette tijden moesten de handelaars die langs deze route trokken, nieuwe proviand en water inslaan. Zo ontstonden her en der nederzettingen, op kruispunten van wegen en in vruchtbare oases.
De Zijderoute is de oudste verbinding tussen oost en west, tussen Europa en China.

Deze lezing voert u in de voetsporen van Marco Polo door Oezbekistan, KirgiziŽ en China.
We bezoeken o.a. Khiva, Buchara en Samarkand, steden met een magische klank, waar schitterende minaretten, moskeeŽn en madrassa's, en sprookjesachtige bazaars het straatbeeld bepalen. Samarkand was tussen 1925 en 1930 de hoofdstad van Oezbekistan. Het is nog steeds een stad die doet denken aan 'Sprookjes uit 1001 nacht', met vele prachtige turquoise en blauwe moskeeŽn en paleizen.
KirgiziŽ is een straatarm land, maar heeft reizigers veel te bieden. De handelskaravanen overnachtten hier vroeger. Er zijn ook nu nauwelijks voorzieningen, daarom wordt er overnacht bij mensen thuis, in een tent, of in een yurt, bij de nomaden.
We volgen een deel van deze legendarische Zijderoute ( de route ging o.a. ook door Iran en Afghanistan) en reizen per bus en trein door spectaculaire landschappen, over hoge passen en door eindeloze woestijnen.
Na de unieke beelden van de overweldigende natuur en het boeiende nomadenleven in KirgiziŽ gaat de route verder naar Kashgar in China. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan, als je door de oude stad wandelt of op de veemarkt rondkijkt. Het laatste deel van de reis staat een bezoek aan enkele andere Chinese steden, zoals Turpan en Dunhuang op het programma. De lezing eindigt in Xiían, bekend van het beroemde terracottaleger. Tot slot gaan we via het ommuurde Pingyao (Wereld Erfgoedlijst Unesco, evenals Buchara en Samarkand) per nachttrein naar Beijing.

Deze lezing geeft u een impressie van een niet-alledaagse reis. Een route uit een ver verleden. Een reis uit 2009. Inmiddels heeft China niet stil gezeten en spreekt president Xi Jinping vol enthousiasme over een Nieuwe Zijderoute. De gevolgen hiervan zijn inmiddels ook op 'onze' Zijderoute zichtbaar.

Deze lezing duurt twee uur (incl. pauze).


In KirgiziŽ

Wilt u een voorproefje of nog even nagenieten? Klik -> HIER (voor natuurfoto's)

 
Zijderoute KORT.
Naast deze lezing is er ook een korte versie, anderhalf uur (incl. pauze).
De prijs, evenals andere lezingen, vindt u HIER.

Informatie en boekingen via: cedars.educatie@live.nl

 

De Zijderoute 2 (architectuur)

Voor culturele verenigingen die lezingen verzorgen, waarin kunst hoog in het vaandel staat, is 'Zijderoute 2' een uitstekende keuze.  In deze lezing wordt dezelfde reis afgelegd. Er is dan echter meer tijd ingeruimd voor de werkelijk schitterende bouwwerken in Oezbekistan. En in China staan we uitgebreid stil bij de Mogaogrotten in Dunhuang.
Langs de Zijderoute verspreidden zich immers niet alleen goederen; ook een aantal geloofsovertuigingen volgden de karavanen en lieten hun bijzondere sporen na.
Het Boeddhisme werd door monniken vanuit India naar o.a. China meegenomen. In Dunhuang, een oasestad,  heeft dit geresulteerd in de wereldberoemde Mogaogrotten met indrukwekkende muurschilderingen en prachtige beelden.
Eeuwen later verspreidde de islam zich naar het oosten. Dit ging soms ten koste van het boeddhisme. Het leverde vele moskeeŽn, mausolea en madrassa's op, met hun karakteristieke blauwe koepels en gevels. We zullen u hiervan volop laten genieten. 

 

Meer lezingen van Cedar Gallery? Klik  HIER

cedar gallery, dť site voor kunst en cultuur