Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

          

                          

   MOSCOW

Jekaterinenburg (voorheen: Sverdlovsk) is een belangrijke stad in Centraal Rusland. Het is gelegen aan de oostzijde van de Oeral en wordt beschouwd als een stad in AziŽ. De stad zelf claimt nog net Europees te zijn. Het is een historische stad en het belangrijkste industriŽle en culturele centrum in het Oeral District. Het is in grootte de vijfde stad van Rusland. Tussen 1924 and 1991 stond de stad bekend als Sverdlovsk , naar de Bolsjewistische leider Yakov Sverdlovsk.
Jekaterinenburg ligt op 1667 km ten oosten van Moskou, aan de oostkant van het Oeralgebergte en aan de rivier de Iset. De omgeving bestaat uit bossen, vooral taiga (naaldwoud) en kleine meren. Er heerst een landklimaat. De winter duurt er ongeveer vijf maanden, van november tot midden april en de temperatuur kan dalen tot min 45 graden Celcius.  De zomer in de Oeral is kort en duurt gemiddeld zo'n 65 - 70 dagen met een gemiddelde temperaturr van 18 graden Celcius.
Jekaterinenburg heet op de dienstroosters van de treinen nog steeds Sverdlovsk; het is een belangrijk spoorwegknooppunt op de Transsiberische Spoorlijn, met verbindingen in diverse richtingen.

In 1672 werd door gelovigen een kleine nederzetting gesticht op de plek waar nu Jekaterinenburg ligt. In 1721 werd een mijnbouwingenieur, Vasili Tatisjtsjev door tsaar Peter de Grote hier naartoe gestuurd om te kijken wat er met de kopersmelterij moest gebeuren. Tatisjtsjev liet de fabriek verplaatsen naar de Isetrivier, maar kreeg hierover een conflict met de industriemagnaat Nikita Demidov. Tatisjtsjev werd daarop teruggehaald naar Sint-Petersburg. Twee jaar later werd luitenant-generaal Georg Wilhelm de Gennin naar deze streek gestuurd om alles precies uit te zoeken.  Hij herstelde Tatisjtsjev in ere en gaf opdracht om hier, aan de Iset, een stad te bouwen. Dit werd Jekaterinenburg, genoemd naar de vrouw van Peter de Grote en haar patroonheilige, beiden Catharina geheten.

                         
Tatisjtsjev en De Gennin, stichters van Jekaterinenburg                   Lenin

Toen hier rond 1850 goud in de buurt werd gevonden, werd dat in de stad omgesmolten. Aan het einde van de 19de eeuw werd het een belangrijk spoorwegknooppunt. In 1878 kwam de spoorlijn vanaf Perm gereed en eind 19de eeuw werd de Trans-Siberische spoorlijn door de stad heengelegd.
De stad werd in 1926 omgedoopt in Sverdlovsk, naar de bolsjewiekenleider Jakov Sverdlovsk, die de laatste tsaar liet executeren.


De Romanovs

De moord op de Romanovs
Kort na de Russische Revolutie, op 17 juli, 1918, werden Tsaar Nicholas II, zijn vrouw, Alexandra, en hun dochters Olga, Tatiana, Maria, Anastasia, en zoon Alexei  door de bolsjewieken in deze stad geŽxecuteerd.
De Romanovs waren in april 1918 van Tobolsk naar Jekaterinenburg overgebracht. Ze werden hier gevangen gezet in een huis dat toebehoorde aan een rijke industrieel, Ipatyev. Er werden diverse pogingen ondernomen om het gezin van de tsaar te redden, toch werden ze allemaal gedood.  Hun lichamen werden vervolgens naar een mijn, zo'n 40 km van de stad, gebracht. Het heeft een tijd geduurd voor men de mijnschacht had ontdekt en enige spullen van de familie van de tsaar had gevonden.
Dit bloedbad is jarenlang een bron van speculaties geweest.
Zowel in Jekaterinenburg als daarbuiten zijn er verschillende pleaatsen die aan die gebeurtenissen herinneren. Pas in 1991 werden er delen van lichamen gevonden in het bos, en dus niet op de plaats van de mijnschacht. Hoewel de Russisch-orthodoxe kerk diverse kapellen heeft gebouwd rondom de mijnschacht (en dat ook nu nog steeds doet) schijnt de plaats in het bos de plek te zijn, waar de resten uiteindelijk zijn gedeponeerd. DNA onderzoek door het Forensic Science Service laboratory in UK vond overeenkomsten tussen het DNA van de gevonden lichamen en dat van Prins Philip. (Philip's grootmoeder van moeder's kant was de zus van tsarina Alexandra).
De overblijfselen van de Romanovs zijn niet meer in Jekaterinenburg. In Jekaterinenburg is wel de Kerk op het Bloed, gebouwd op de plaats van het huis waar de Romanovs zijn vermoord.
 

   
Boven: De plek waar de Romanovs in 1918 aankwamen


De Kerk op het Bloed

  
Dichtbij de mijnschacht waar de lichamen aanvankelijk zijn begraven (?)

  
Kerkjes op de heilige plaats, rondom de mijnschacht

  
De locatie in het bos waar menselijke resten zijn gevonden

De Sovjetperiode, met o.a. de U2 affaire
In 1930 werd door de communisten besloten tot de sloop van bijna alle kerken en kathedralen in de stad.
In de Tweede Wereldoorlog werden de kunstschatten van de Hermitage hier uit voorzorg naartoe gebracht. Ook groeide de stad uit tot een belangrijk centrum voor defensie-industrie. Jekaterinenburg werd dan ook gesloten voor buitenlanders.
Op 1 mei 1960 werd de Amerikaanse spion Francis Gary Powers in zijn U2 neergeschoten, toen hij bezig was spionagefoto's te maken. Hij werd aanvankelijk veroordeeld tot zeven jaar dwangarbeid, maar werd korte tijd later alweer vrijgelaten. Hij werd uitgeruild tegen Rudolph Abel, een hoge KGB spion, die in 1957 in hechtenis genomen was in de V.S. De twee spionnen werden op de Glienicke BrŁcke in Potsdam (Duitsland) uitgeruild in 1962. 

   
Het oorlogsmonument 'De zwarte Tulp'.


Een nucleair ongeluk.
In Jekaterinenburg werden tanks, nucleaire raketten en ander
wapentuig geproduceerd.
In 1958 leidde dit tot een groot incident, toen er iets mis ging met een militaire reactor, wat leidde tot verspreiding van een wolk radioactieve stof over de omgeving.
In april en mei 1979 vond een miltvuurepidemie plaats, die door de sovjetleiders werd toegeschreven aan het eten van besmet vlees. Volgens de Amerikaanse overheid lag het echter aan antrax. De voormalige sovjetonderzoeker Kanatjan Alibekov steunde deze mening.
Boris Jeltsin erkende in mei 1992 uiteindelijk dat de epidemie, die tot zeker 100 doden had geleid, wel degelijk verband hield met wapenontwikkeling.


Boris Nikolayevich Jeltsin (1931Ė2007)

 

Lezingen

Wilt u meer weten over Jekaterinenburg en de Transsiberische Spoorlijn, wilt u meer prachtige beelden zien en authentieke muziek horen,
neem dan een kijkje op:

http://www.cedargallery.nl/nleducatie_transsib.htm

www.cedargallery.nl/nleducatie.htm#LEZINGENPROGRAMMA 


 

 top | vorige