Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                             

© foto's Moskou: C. en A. Wagenvoorde

Russische verhalen 
                                         

Moskou

Moskou is niet alleen de hoofdstad, maar ook veruit de grootste stad van Rusland. De rivier de Moskva doorkruist de stad over een lengte van ongeveer 80 kilometer. De breedte van de rivier binnen Moskou bedraagt 120 tot 200 meter. Daarnaast stromen er ongeveer 120 kleinere rivieren door de stad. Er zijn veel (circa 100) parken in Moskou.
De hoofdstad is het onaantastbare centrum van Rusland: politiek, bestuurlijk, economisch en cultureel. Het is ook het centrum van wetenschap en godsdienst.
Moskou heeft circa 11 miljoen inwoners. De bevolking van Moskou is duidelijk veel sneller gegroeid dan was voorzien. Daarom ging er in de jaren ’50 een gigantisch woningbouwprogramma van start. Dat heeft de stad er niet mooier op gemaakt, althans waar het de buitenwijken betreft. Die bestaan uit onafzienbare rijen grauwe betonflats. Ze zijn vaak van erbarmelijke kwaliteit en slecht onderhouden. Dit zie je anno 2008 nog steeds. Toch zie je er ook verandering in komen. Op diverse plekken worden oude flats opgeknapt en gemoderniseerd. Ook worden er liften aangelegd.
In het centrum van de stad hebben de communisten ook hun sporen nagelaten. Er zijn veel gebouwen in Stalinistische stijl en brede boulevards. Daarnaast is er echter ook architectuur uit de tijd van de tsaren overgebleven. Verder ontstaat er in de stad moderne hoogbouw.


Een grote trekpleister is het Rode Plein, 700 meter lang en 130 meter breed. De naam Rode Plein bestaat al sinds de 17e eeuw. Het woord ‘rood’ heeft een dubbele betekenis. Het is niet alleen de kleur rood, het betekent ook ‘mooi’.
Aan dat op zichzelf al indrukwekkende plein ligt het Kremlin, de residentie van de Russische president en de zetel van de regering. Om die reden is minder dan de helft ervan toegankelijk voor publiek.  Het is een ommuurd complex van gebouwen op een heuvel direct aan de rivier de Moskva.
In de tijd van de tsaren vonden hier kroningen, doopplechtigheden en begrafenissen plaats. De meeste gebouwen van het Kremlin dateren uit de 15e tot 18e eeuw: de Maria-Hemelvaartkathedraal, waar de tsaren werden gekroond, de Kleedafleggingskerk, de Verkondigingskathedraal, de kathedraal van de aartsengel Michaël, en de Klokkentoren van Ivan de Grote.


Voor het Kremlin staat het mausoleum van Lenin, de leider van de Oktoberrevolutie in 1917 en grondlegger van de Sovjetstaat. Lenin zelf wilde geen eerbetoon na zijn dood, maar Stalin besloot toch een mausoleum voor hem te bouwen. Nu, in 2008, is de belangstelling voor een bezoek aan het mausoleum matig. Tassen en rugzakken moeten ingeleverd worden bij het Historisch Museum, en dan kun je op je gemak langs de muur van het Kremlin naar het mausoleum lopen. Hier daal je een paar trappen af en wordt het steeds donkerder, tot je bij het lichaam van Lenin aankomt.


Bij de westelijke muur van het Kremlin ligt het graf van de Onbekende Soldaat. De vlam op het graf brandt ter nagedachtenis aan de 20 miljoen Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Hier staan soldaten op wacht en kun je, als je geluk hebt, de wisseling van de wacht meemaken.
Veel bruidsparen komen naar deze plek om bloemen neer te leggen en foto’s te laten maken in het nabijgelegen park.
Het gezichtsbepalend bouwwerk op het Rode Plein is de Basiliuskathedraal. Deze is gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke, ter ere van de overwinning op de Tataren.


Aan het Rode Plein staat ook het meer dan honderd jaar oude GOeM-winkelcentrum. Het is een van de mooiste en grootste die je je maar kunt indenken . In de Sovjet-tijd was er weinig te koop, maar dat is inmiddels helemaal anders. Nu zijn er allerlei duurdere westerse merken gehuisvest, zoals Benetton, Christian Dior en Tommy Hilfiger.
De metro van Moskou is een attractie op zich. Vooral de oudste stations in het centrum zijn ware kunstwerken. Ze hebben een luxueuze uitstraling met marmeren vloeren, prachtig stucwerk, beelden, mozaïeken en andere versieringen. Je moet vaak via lange roltrappen diep de grond in om de perrons te bereiken.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

BEROEMDE PLAATSEN EN GEBOUWEN

Rode Plein
Mausoleum van Lenin, zie ook: musea

Kremlin
GOeM

KERKEN

Maria-Hemelvaartkathedraal
Basiliuskathedraal


MUSEA

Abramtsevo, landgoed

Dit landgoed ligt op een afstand van meer dan 50 kilometer ten noorden van Moskou. Het landgoed doet dienst als museum. In de tweede helft van de 19e eeuw werd het landgoed bewoond door de bekende schrijver Sergej Aksakov. Na zijn dood werd het landgoed overgenomen door de rijke industrieel Savva Mamontov en tegenwoordig kunt u er prachtige gebouwen en veel kunst zien.

http://www.abramtsevo.net/index-e.htm


Musem van de Geschiedenis van Moskou

In het museum van de Geschiedenis van Moskou vindt u vooral voorwerpen uit de IJzer- en Bronstijd, kolossale middeleeuwse balken, een groot aantal sieraden, speelgoed en aardewerk. Dit museum dateert uit 1896.

http://www.museum.ru/moscow/


Kremlin Museum

Hier vindt u zeer rijke schatten die de Russische tsaren en de Russische kerk door de eeuwen heen hebben verzameld. Beroemd zijn de gouden en zilveren eieren van Fabergé. U vindt er ook tronen, Regalia en keizerlijke gewaden.

http://www.kreml.ru/

De wapenkamer bevindt zich in het Kremlin en gold in vroegere tijden letterlijk als wapenkamer. De kamer is in 1844 gebouwd in opdracht van Tsaar Nicolaas I. De kamer laat een uitgebreide collectie zien van prachtige kunstvoorwerpen, goud en veel juwelen. Er zijn helaas vaak lange wachttijden.

http://www.kremlin.museum.ru/main_en.asp


Leninmausoleum

Hoewel het geen museum is, is het toch interessant om te bezoeken. Hier is immers nog steeds het gebalsemde lichaam van Lenin te bezichtigen. De rood zwarte piramide van het Leninmausoleum is in 1930 tegen de muur van het Kremlin geplaatst, naar ontwerp van Aleksej Sjtsjoesev.

http://leninmausoleum.da.ru/Majakovskiplein Moskou

Majakovskimuseum

Dit prachtige museum herdenkt de revolutionaire dichter, toneelschrijver en schilder Vladimir Majakovski.
Het museum gaat o.a. over zijn jeugd in Georgië.

http://www.museum.ru/Majakovskiy/Nationaal Historisch Museum

Dit is het Nationaal Historisch Museum gezien vanaf het Rode Plein. Het Nationaal Historisch Museum van Rusland is een aan de Russische geschiedenis gewijd museum aan het Rode Plein in Moskou. De collectie van het museum bestaat uit miljoenen objecten, variërend van voorwerpen gemaakt door prehistorische stammen die ooit het huidige Rusland bewoonden tot waardevolle kunstwerken uit het bezit van de tsarenfamilie Romanov.
Het museum werd gesticht in 1872 door Ivan Zabelin, Aleksej Oevarov en enkele andere slavofielen die het nationale bewustzijn van de Russen wilden vergroten door middel van kennis van hun geschiedenis.Poesjkinmuseum

Een geweldig museum, dat veel  Europese, Oud Egyptisch, Griekse en Romeinse kunst herbergt, waaronder werken van Rembrandt, Jan Steen, Ostade, van Ruysdaal, Albert Cuyp, Matisse, Picasso, Renoir, Monet en van Gogh. In onze lezing over kunst in Moskou http://www.cedargallery.nl/nleducatie_kunst.htm laten we u diverse schilderijen uit deze rijke collectie zien.

http://www.museum.ru/gmii/defengl.htm


Skrjabinmuseum

Dit is huis waar de pianist en componist Aleskandr Skrjabin overleed. Het huis is helemaal nog intact gebleven. U kunt er ondermeer de pianos, gesigneerde manuscripten en meubilair bezichtigen.


Tolstojmuseum

Het voormalige huis van één van de grootste romanschrijvers van Rusland. Het is huis is tot museum gemaakt door Lenin in 1921. Het huis is bewaard gebleven in een staat die nauwelijks verschilt van die waarin Tolstoj en zijn gezin in woonden.

http://www.moscow-taxi.com/museums/tolstoy-museums.htmlTretjakovmuseum

Dit museum is in 1892 aan Moskou geschonken door de steenrijke textielfabrikant Pavel Tretjakov. Het van oorsprong privé museum vertoont tegenwoordig de grootste en mooiste verzameling Russische kunst ter wereld. Dit museum mag een bezoeker aan Moskou eigenlijk niet missen.

http://www.tretyakovgallery.ru/


Vasnetsovmuseum

Hier treft u vooral voorwerpen aan van de graficus, beeldhouwer, schilder, decorontwerper en architect Viktor Vasnetov. Hij was lid van de kunstenaarsgroep die in Ambramtsevo is opgericht.
In onze lezing over kunst in Moskou [ Klik HIER ] besteden we o.a. aandacht aan Vasnetsov.

http://www.tretyakovgallery.ru/en/museum/branch/root55716141617/

 

OVERIGE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Novodevitsjiklooster
Witte huis (zetel van de Doema, het Russische parlement)
Mussenheuvel
De metro van Moskou, zoals Majakovskaja en Novokoeznetskaja

 

Uw aanvullingen zijn welkom. Zend ze naar: cedars@live.nl   


 

 

 

 


 

 top | vorige