Cedar Gallery


Home  |  Cedar info  |   Nieuws   |  Lezingen |  Contact | Engels

 

Kunstenaars

Architectuur

Boeken

Fotografie

Letters

Schilderijen

Bomen

Religie

Thema's

China

Japan

Rusland

 

 

                                                                                                                                                                      

                                   

 MOSCOW

 


Tsjernobyl is een kleine stad, gelegen in de oblast Kiev, in het noorden van Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Het is vooral bekend vanwege het ongeluk in een nabijgelegen kernreactor op 26 april 1986. De ioniserende straling (ioniserende straling wordt in de volksmond vaak ‘radioactieve straling’ genoemd) als gevolg van dit ongeluk is er nog zo sterk, dat de autoriteiten het onverantwoord vinden om er te wonen. Daarom is de plaats, die voorheen zo'n 14.000 inwoners telde, nu nagenoeg een spookstad.
Hetzelfde geldt voor de nabijgelegen stad Prypjat. Prypjat valt binnen de zogenaamde vervreemdingszone, die in een straal van 30 kilometer rondom de kerncentrale loopt en die niet vrij toegankelijk is. De stad werd ontruimd als gevolg van de kernramp. In de stad woonden destijds zo'n 55.000 inwoners waarvan velen werkten bij de kerncentrale. De stadsspreuk ‘gezondheid voor het volk is rijkdom voor het land’ (‘здоровя народу - багатство країни) kreeg een wrange bijsmaak. Voor de inwoners van Prypjat moest, net als voor die van Tsjernobyl, een alternatief onderkomen worden gecreëerd.


Zwembad van Prypjat
 
De ramp
In de vroege ochtend van 26 april 1986 vond in reactor nummer 4 van de kerncentrale Tsjernobyl een explosie plaats. Het zware dak van de reactor werd hierdoor weggeblazen. Als gevolg van de ramp kwam vijfhonderd keer zoveel straling vrij als bij de atoombom op Hiroshima (in Japan, Tweede Wereldoorlog). Radioactieve stoffen werden hoog de atmosfeer in geblazen. Deze verspreidden zich over grote afstand, richting Europa. Ook in Nederland werden er maatregelen genomen. De koeien mochten de wei niet in, en er mocht een week geen bladgroente worden verkocht of gegeten.  Mensen die in die tijd nat waren geregend, werd aangeraden de komende tijd goed op hun huid te letten.
De wereld reageerde geschokt, zeker toen ook nog bleek dat de toenmalige Sovjetregering had geprobeerd om de explosie geheim te houden. Pas twee dagen na de ramp werden de inwoners van het nabij gelegen Prypjat geëvacueerd.
In november van 1986 werd de kapotte reactor voorzien van een dikke betonnen beschermomhulsel. En verder wist men het niet, het zou wel 30.000 jaar kunnen duren voordat het weer veilig is om hier te wonen.
De dertigkilometerzone is sinds 15 augustus 2012 volgens Oleg Bondarenko, lid van de regeringscommissie die over Tsjernobyl gaat, weer bewoonbaar, omdat de straling genoeg is gedaald. En ook kunnen toeristen al sinds 2002 deze zone bezoeken, tijdens een dagtripje vanuit Kiev.
In het gebied geteelde groente en fruit kunnen nog steeds niet geconsumeerd worden, omdat de straling daarvoor nog wel te hoog is.
In de omliggende regio is de straling minder sterk, maar ook daar wonen nog steeds vijf miljoen mensen in besmet gebied.
Tsjernobyl zelf ligt achttien kilometer van de kerncentrale en is nog gedeeltelijk bewoond. Prytjat is een spookstad vol hamers en sikkels, die langzamerhand door de natuur wordt overgenomen.
En de mens?
De mens gaat nonchalant om met zaken waar hij te weinig van af weten en wordt af en toe even hardhandig met de neus op de feiten gedrukt.
(2012)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *     TOP   * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Externe links:

Eng. : http://www.kiddofspeed.com/chapter1.html
           http://www.kiddofspeed.com/chapter2.html
           http://www.kiddofspeed.com/chapter5.html 
           http://www.kiddofspeed.com/chapter6.html
           http://www.kiddofspeed.com/chapter12.html
           enz.,
           met veel fotomateriaal van Tsjernobyl en omgeving.
 

Lezingen

Wilt u meer weten over Rusland, Russische kunst of de Transsiberische Spoorlijn, wilt u prachtige beelden zien en authentieke muziek horen,
neem dan een kijkje op:

http://www.cedargallery.nl/nleducatie.htm


 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *     TOP   * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Cedar Gallery is een non-profit site. De gedichten en teksten worden enkel gepubliceerd voor educatieve doeleinden, om mensen te informeren of te vermaken en met goede bedoelingen.
Het copyright op de afzonderlijke gedichten berust uiteraard bij de desbetreffende dichter en/of hun rechtsopvolgers. Hetzelfde geldt voor vertaalde gedichten/vertalers en andere teksten/schrijvers. Veel van ons materiaal krijgen we via de mail aangeleverd. We kunnen de rechthebbenden dan ook niet altijd achterhalen.
Als iets niet conform de regels voor copyright gebeurt, stuur ons dan een bericht, zodat we de tekst waarop dit betrekking heeft, zo spoedig mogelijk kunnen verwijderen. We garanderen dit binnen 100 uur te doen (afwezigheid vanwege vakantie of ziekte buiten beschouwing gelaten).

Cedar Gallery behoudt zich het recht voor na te gaan of de persoon die bezwaar aantekent daartoe gerechtigd is.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *     TOP   * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *